Proefopstelling aan Grotesteenweg moet kantoorverkeer scheiden van schoolverkeer

Het kruispunt Grotesteenweg-Uitbreidingstraat 

Het kruispunt Grotesteenweg-Uitbreidingstraat © Google

Berchem -

Deze week wordt een proefopstelling ingevoerd ter hoogte van de Uitbreidingstraat aan het Axa-kantoorgebouw op de hoek met de Grotesteenweg. Daardoor zullen werknemers van het gebouw de ondergrondse parking niet meer via de woonwijk kunnen bereiken. De ingreep moet de wijk en de schoolomgeving ontlasten.

Elien Van Wynsberghe

“Als district willen we onze woonwijken en schoolomgevingen zo weinig mogelijk belasten met autoverkeer”, zegt districtsschepen van Openbaar Domein Bruno De Saegher (N-VA). “Het kantoorgebouw trekt op een gewone dag in de zomer meer dan 1000 wagens.” Dat zorgt voor frustratie en bezorgdheid want vlakbij zijn ook de twee schoolingangen gevestigd van het Atheneum van Berchem en van Freinetschool de kRing. “Het verkeer dat je daar ’s ochtends en ’s avonds aanschouwt is redelijk hallucinant”, aldus De Saegher. “Er gebeuren daar een hele hoop bijna-accidenten.”

Daar wil het district verandering in brengen door het kantoorverkeer te scheiden van het wijk- en het schoolverkeer. “We hebben beslist om een proefopstelling in te voeren in de Uitbreidingstraat tussen de Grotesteenweg en de Willem Van Laarstraat”, legt De Saegher uit. “Concreet zal er met behulp van betonnen veiligheidsblokken een fysieke barrière worden gecreëerd. Werknemers van het kantoorgebouw die naar de ondergrondse parking willen, zullen dat vanaf deze week via het hogere wegennet – de Singel en/of de Grotesteenweg- moeten doen en dus niet meer via de woonwijk en de Uitbreidingstraat. Dat is een drastische ingreep waarmee we de schoolomgeving hopen te ontlasten.”

Plaatselijk verkeer dat in de wijk moet zijn, rijdt vanaf de Grotesteenweg via de Vredestraat of de Driekoningenstraat. “De Vredestraat zal daardoor wel wat meer verkeer te slikken krijgen.” Werknemers die uit de parking komen, kunnen tot slot enkel afdraaien richting Grotesteenweg. Uitrijdend verkeer van de Uitbreidingstraat naar de Grotesteenweg blijft wel mogelijk.

Het gaat dus om een proefopstelling die op termijn -doorgaans is dat zes maanden- zal worden geëvalueerd. “Dan wordt er gekeken of de opstelling behouden blijft, aangepast moet worden of weer verdwijnt.”

Ook voor de nieuwe, nog te bouwen kantoren ter hoogte van het Mariahof belooft het district overigens om het verkeer via de Singel te laten lopen. “Dat geldt eveneens voor het werfverkeer”, aldus De Saegher nog.

Sportnieuws uit Berchem