Brandweeroefening als afscheid van preventieadviseur Freddy Hertog

 

 © Guy Delforge

Na de oefening mochten de leerlingen weer naar de klas.

Na de oefening mochten de leerlingen weer naar de klas. © Guy Delforge

De collega’s verzorgden een feestje.

De collega’s verzorgden een feestje. © Guy Delforge

Freddy Hertog krijgt een taart van in brandweerlui verklede collega’s.

Freddy Hertog krijgt een taart van in brandweerlui verklede collega’s. © Guy Delforge

 

 © Guy Delforge

 

 © Guy Delforge

1 / 6
Bornem -

De OLVP Bornem secundair onderwijs vierde maandag de verjaardag van preventieadviseur Freddy Hertog die op 1 oktober met pensioen gaat. En hoe kun je dat beter vieren dan met een heuse brandoefening?

Guy Delforge

Freddy Hertog is licentiaat lichamelijke opvoeding en begon 38 jaar geleden bij de OLVP te werken als secretariaatsmedewerker. Wat later werd hij leraar lichamelijke opvoeding en leraar wetenschappen. Ondertussen is hij daarnaast ook al verschillende jaren preventieadviseur.

Overleg tussen brandweerkapitein Kris Engels, directeur Tom Sas, preventieadviseur Freddy Hertog (rechts).

Overleg tussen brandweerkapitein Kris Engels, directeur Tom Sas, preventieadviseur Freddy Hertog (rechts). © Guy Delforge

Maandag omstreeks 8u45 evacueerde Hertog drie klassen in campus Gildenhuis. In plaats van daarna - zoals hij zelf had gepland - nog twee andere campussen te evacueren, loeide plots het alarm in de hoofdcampus en werd de brandweer opgeroepen om twee vermiste leerlingen te zoeken in het gebouw waar rookontwikkeling was.

Freddy had zelf wel een kleine evacuatieoefening voorbereid voor maandag. “Ik had alles mooi gepland en afspraken gemaakt met een aantal instanties om te zorgen dat ze niet zouden uitrukken voor de kleine oefening. Maar mijn collega’s hebben alles anders ingepland. Ik zag dat leerlingen van de andere campus geëvacueerd werden en kreeg zelfs telefoon van de 100-centrale. Ik was heel erg verrast, het duurde een hele tijd eer ik doorhad dat er niet echt rookontwikkeling was.”

Gezondheid en veiligheid

“Als preventieadviseur ben ik zowel bezig met gebouwen als met mensen”, zegt Hertog. “We hebben het dan over veiligheidsrichtlijnen in het algemeen, maar je staat ook heel dicht bij de collega’s en de leerlingen. Ik ben naast mijn taak als preventieadviseur ook altijd les blijven geven; de combinatie preventieadviseur – leerkracht wetenschappen en werken rond gezondheid en veiligheid zijn heel nauw met elkaar verbonden.”

“Tijdens de coronapandemie ging een groot deel van mijn tijd als preventieadviseur naar het veilig open houden van de school”, zegt Freddy Hertog.

“Tijdens de coronapandemie ging een groot deel van mijn tijd als preventieadviseur naar het veilig open houden van de school”, zegt Freddy Hertog. © Guy Delforge

“Tijdens de coronapandemie ging een groot deel van mijn tijd als preventieadviseur naar het veilig open houden van de school”, zegt Hertog. “Er werd in alle scholen heel erg gesteund op de preventieadviseurs om alle reglementen en maatregelen uit te werken om ervoor te zorgden dat de kinderen veilig naar school konden en de collega’s op een veilige manier konden les geven. Dat is ons gelukt, uiteraard deels met afstandsonderwijs, maar ik denk wat er goed uitgekomen zijn.”

In zijn 38 jaar bij de OLVP is er volgens Freddy Hertog veel veranderd. “Uiteindelijk groeiden we van een kleine school met enkele honderden leerlingen naar een school met meer dan 1.100 leerlingen. De gebouwen zijn wel gerenoveerd, maar we blijven geprangd tussen de straten. Veel vergroten zit er niet in. Ook de aanpak is in die tijd sterk veranderd. Het gaat dan niet alleen over ICT en zo, maar over de manier waarop in een school gewerkt wordt, hoe zaken meer professioneel aangepakt worden. Al moet ik wel toegeven dat we vroeger veel dichter bij alle leerlingen stonden, gewoon omdat de school veel kleiner was.”

Aan het eind van de brandoefening kreeg Freddy Hertog van enkele als brandweerlui verklede collega’s een taart.

Statuut preventieadviseur

Met de oefening vraagt OLVP ook aandacht voor het statuut van de preventieadviseur in scholen. “Net als Freddy Hertog zijn het merendeel van de preventieadviseurs in Vlaamse scholen leerkrachten die er de preventietaak bijnemen ten koste van lesuren in de klas. We willen dat er een echt mandaat van preventieadviseur opgericht wordt en dat niet langer leerkrachten met een bekwaamheidsattest die taak er moeten bijnemen”, zegt directeur Tom Sas. “We moeten mensen kunnen aantrekken die we marktconform kunnen verlonen en waarbij de belangrijke taak van de preventieadviseur niet ten koste gaat van onze lesuren.”

Nu in het nieuws