Essense moordverdachte staat terecht voor ontvoering minderjarige

 

 ©  BELGA

Essen, Malle -

Twee twintigers uit Essen en Malle zijn maandag voor de rechtbank verschenen, omdat ze vorig jaar een 14-jarige jongen in een auto zouden hebben gesleurd. Ze verdachten zijn zus van diefstal en wilden verhaal halen. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot achttien maanden. Een van de beklaagden is momenteel aangehouden op verdenking van moord.

belgaBron: BELGA

De politie ontving op 16 juli 2020 een melding dat een 14-jarige jongen door twee kerels in een auto was gesleurd op het pleintje aan de Rodenbachlaan in Essen. Zijn nichtje was getuige en had alarm geslagen. 

De jongen dook kort daarna ongedeerd aan zijn woning op, in het gezelschap van de twee beklaagden. Het slachtoffer vertelde de politie dat de beklaagden hem op het speelplein hadden aangesproken over een gsm die zijn zus gestolen zou hebben. Ze tilden hem op en zetten hem in hun wagen. Ze vroegen zijn adres en hij had dat gegeven uit schrik geslagen te worden. 

Beklaagden ontkennen

De beklaagden ontkenden dat ze de jongen tegen zijn wil hadden meegenomen. Jonas V. (21) verklaarde dat de gsm van zijn broertje een dag ervoor gestolen werd op het speelpleintje. Hij had het toestel kunnen traceren naar de woning van het slachtoffer en zijn zus, die hij van diefstal verdacht. Hij had de jongen op het pleintje aangesproken en gevraagd of hij mee naar zijn zus wilde rijden om alles uit te klaren. Het slachtoffer was daarmee akkoord gegaan en was volgens hem dus vrijwillig in de auto gestapt. Zijn kompaan Amin T. legde een gelijkaardige verklaring af. 

De procureur geloofde hen niet: als de jongen vrijwillig was meegekomen, dan had zijn nichtje nooit alarm geslagen. Ze vorderde voor Amin T. achttien maanden cel en voor Jonas V. veertien maanden, alsook een boete van 800 euro omdat bij hem thuis een stroomstootwapen werd aangetroffen. 

Verdacht van moord op partner van moeder

Beide beklaagden kwamen al eerder met het gerecht in aanraking. Amin T. werd in 2015 veroordeeld tot dertig maanden cel met uitstel voor zware diefstal. Ook Jonas V. liep al twee correctionele veroordelingen op. Hij is momenteel aangehouden op verdenking van moord. Twee weken na de feiten waarvoor hij nu terecht staat, had hij de 60-jarige partner van zijn moeder doodgeschoten in hun woning in Essen. De raadkamer maakte dat dossier onlangs over aan het parket-generaal met het oog op een verwijzing naar assisen. 

Vonnis op 4 oktober.

Nu in het nieuws