Sophie Wilmès: “Rusesabagina kreeg geen eerlijk en billijk proces”

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Paul Rusesabagina heeft geen eerlijk en billijk proces gekregen. Dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) in een reactie op de veroordeling van de Rwandese activist tot 25 jaar cel wegens terrorisme.

Wilmés nam maandag kennis van het vonnis. “Aan het einde van deze gerechtelijke procedure - en ondanks herhaalde oproepen van België - moet worden vastgesteld dat de heer Rusesabagina geen eerlijk en billijk proces heeft gekregen, in het bijzonder wat de rechten van de verdediging betreft. Ook het vermoeden van onschuld werd niet gerespecteerd. Deze elementen stellen de facto het proces en het vonnis ter discussie”, oordeelt de vicepremier.

LEES OOK. Held van ‘Hotel Rwanda’ veroordeeld tot 25 jaar cel: Paul Rusesabagina (67) schuldig “aan banden met terreurorganisatie”

Wilmes verblijft momenteel in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In de marge daarvan zal ze een ontmoeting hebben met haar Rwandese ambtgenoot Vincent Biruta.

“De voorbije maanden heb ik al verschillende keren contact gehad met Biruta, ook om het over de situatie van Rusesabagina te hebben”, zei Wilmès vanuit New York. “In die gesprekken hebben we zijn opsluiting besproken en beklemtoond dat de man een eerlijk proces moet krijgen. We hebben in die gesprekken onze bekommernissen uitgesproken.”

Manier waarop

Wilmès benadrukt verder dat ze het niet heeft over de inhoud van het vonnis, maar wel over hoe het proces verlopen is. Dat alles zal nog eens herhaald worden tijdens de ontmoeting met Biruta. “We zullen zien hoe ze hierop antwoorden”, zegt Wilmès.

Ook de afluisterpraktijken met de controversiële Pegasus-software die aan Kigali toegeschreven wordt, zal daarin aan bod komen, zegt Wilmès. Eerder lieten de dochter van Rusesabagina en oud-VRT-journalist Peter Verlinden al weten dat Kigali hen afluisterde met de software.

 

 ©  BELGA

Repatriëring naar België

In de Kamer betoogt voorzitster van de commissie Buitenlandse Zaken Els Van Hoof (CD&V) dat België de relaties met het Rwanda van president Paul Kagame moet herbekijken. “Rode lijn na rode lijn wordt overschreden, toch blijft ons land focussen op stille diplomatie en hopen op beterschap. We moeten ook eens luid en duidelijk durven zijn en het beleid van intimidatie en repressie veroordelen”, zegt Van Hoof. Ze vraagt de regering een repatriëring van Rusesabagina naar België ter sprake te brengen bij Rwanda. Daarover werd in juni nog een resolutie goedgekeurd in de Kamer.

Van Hoof vindt dat België nog niet sterk genoeg reageert op de situatie van mensenrechten in Rwanda. “De zaak-Rusesabagina is geen geïsoleerd geval, maar een voorbeeld van een bredere en systematische problematiek in het Rwandese rechtssysteem”, klaagt ze aan.

Een rechtbank in Kigali veroordeelde de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina maandag tot 25 jaar cel voor terrorisme. De autoriteiten verwijten de 67-jarige activist dat hij een rebellengroep steunt die dodelijke aanvallen heeft uitgevoerd. Rusesabagina is vooral bekend als de hotelbaas die het verhaal van de bekroonde film “Hotel Rwanda” heeft geïnspireerd. Daarnaast ontpopte hij zich tot een hevig criticus van het regime in Kigali.

LEES OOK

Nu in het nieuws