Cargo Velo en CityDepot blazen één kaarsje uit: “Zo veel mogelijk leveringen met de fiets”

City Depot en Cargovelo 

City Depot en Cargovelo ©  Victoriano Moreno

Het cohousingproject van CityDepot en Cargo Velo, twee Vlaamse bedrijven die mee instaan voor de stadsdistributie in Antwerpen, is ondertussen al een jaar aan de gang. De twee transportbedrijven werken samen om op een duurzame manier goederen de stad in te brengen. Dat werd maandagmiddag gevierd met taart en ballonnen in het depot van BD Logistics. Ik vind het een fantastisch verhaal” zegt Koen Kennis, schepen van Mobiliteit.

Saar Van Olmen

“De bedrijven slaan de handen in elkaar om stadsdistributie ecologischer en veiliger te maken”, zegt Kennis. “Ze werken ondertussen al een jaar samen in een toch moeilijke periode, en dat moet gevierd worden.”

De stadsdistributie werkt als volgt: allerhande goederen worden naar de rand van Antwerpen getransporteerd. Daar worden ze opgeslagen in depots en door de transportbedrijven naar hun bestemming in de stad gebracht. De bedoeling van het project was om in plaats van grote vrachtwagens te gebruiken, in te zetten op elektrische wagens (CityDepot) en fietskoerieren (Cargo Velo). “Zo kan er op een properdere manier aan transport worden gedaan”, zegt Kennis. “Het trouwens ook veiliger en efficiënter omdat je kleiner vervoer gebruikt.”

“We bekijken bij de consolidatie van de goederen steeds wat het meest logische vervoersmiddel is om de stad in te gaan”, aldus Kristof Gouvaerts, managing Director van BD Logistics, het bedrijf dat instaat voor CityDepot. “We willen in de toekomst depots blijven openen zoals we dat ook in Leuven en Mechelen al hebben gedaan.”

200 tot 400 leveringen per maand met de fiets

Volgens Kennis wordt nu 5 tot 10 procent van het volume dat via de depots komt, vervoerd met de fiets. “Dat betekent dat er 200 tot 400 leveringen per maand met de fiets gebeuren, dat zijn op een jaar 3.000 bestellingen die niet meer door bestelwagens gebeuren.” In de toekomst willen de bedrijven blijven samenwerken. “De ambitie is om zo veel mogelijk volume met de fiets in de stad te voeren”, zegt Gouvaerts.

Nu in het nieuws