Hicham El Mzairh (Vooruit): “Het is spijtig dat skateverbod Scheldekaaien er nu al komt”

De Antwerpse gemeenteraad boog zich over het skateverbod op de Scheldekaaien. Het was een hybride zitting met raadsleden in de zaal en thuis. 

De Antwerpse gemeenteraad boog zich over het skateverbod op de Scheldekaaien. Het was een hybride zitting met raadsleden in de zaal en thuis. © Joris Herregods

Antwerpen -

De Antwerpse gemeenteraad keurde maandagavond het skateverbod goed op de Scheldekaaien en het verbod om te skaten tussen 22 uur en 8 uur op het Theaterplein. Deze maatregel wordt eind deze maand van kracht. Meerderheidspartijen Vooruit en Open Vld gaven toe dat een aantal zaken misschien beter anders hadden kunnen verlopen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Scheldekaaien worden verboden terrein voor skaters

Met deze aanpassing in het politiecodex wil het Antwerpse stadsbestuur optreden tegen de overlast van skaters. Het politieke debat draaide vooral over het verbod op de Scheldekaaien waar een totaal verbod komt. Vanuit de oppositie werd gepleit om het skateverbod daar uit te stellen.

“Luister toch eerst naar de constructieve voorstellen van skaters om het straatmeubilair beter te beschermen”, zegt Yasmia Setta (Groen). “Misschien kan er een oplossing worden gevonden voor alle betrokkenen.”

Mie Branders (PVDA) stelde zelfs voor om te wachten tot 2023, want dan is de skatezone op de Scheldekaaien klaar.

CD&V-gemeenteraadslid Sam Voeten herinnerde zich dat het niet de eerste maal is dat het stadsbestuur skaters viseerde.

“Met de dading met buurtbewoners over de Gedempte Zuiderdokken is vastgelegd dat de volgende veertig jaar niet mag worden geskatet op de heraangelegde Zuiderdokken”, zegt Voeten.

Enkele raadsleden verweten jeugdschepen Jinnih Beels (Vooruit) van geen overleg te hebben georganiseerd en het negatieve advies van de stedelijke jeugdraad te hebben genegeerd.

Antwerps jeugdschepen Beels verwijt de oppositie dan weer van ongenuanceerd en niet correct te communiceren over dit verbod.

Schepen Jinnih Beels.

Schepen Jinnih Beels. © Joris Herregods

“Door te communiceren dat ‘skaten geen criminaliteit is’ polariseren jullie dit dossier”, zegt Beels. “Als stadsbestuur vragen we jongeren dat ze ook rekening houden met anderen. Skaters namen ondertussen al contact met ons op en we zullen met hen dan ook rond de tafel zitten.”

Onbehaaglijk

Antwerps N-VA-fractieleider Koen Laenens onderstreepte dat er geen algemeen skateverbod komt in Antwerpen. Hij wees daarbij naar de investeringen in de talrijke skate-infrastructuur.

“Het probleem is de afwezigheid van respect voor de buurtbewoners en het openbaar domein”, zegt Laenens. “Dit verbod is een chirurgische ingreep.”

Open Vld-fractieleidster Erica Caluwaerts begreep dat sommigen met een onbehaaglijk gevoel zitten over een maatregel die beperkingen op legt op bepaalde mensen en plekken.

Erica Caluwaerts.

Erica Caluwaerts. © Joris Herregods

 

“Toch is het logisch dat dit stadsbestuur een instrument zoekt om te beletten dat straatmeubilair verder wordt beschadigd”, zegt Caluwaerts.

Caluwaerts zei wel nog een bedenking te hebben. Ze merkte dat door overleg tussen skaters en buurtbewoners er een gedragen verbod komt tussen 22 uur en 8 uur op het Theaterplein.

“Het toont dat overleg belangrijk is om tot maatregelen te komen met een draagvlak”, zegt Open Vld-fractieleidster.

Ook Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh steunde het skateverbod op de Scheldekaaien als instrument om te beletten dat het straatmeubilair verder wordt beschadigd.

“Dat het meubilair kapot wordt geskatet, is natuurlijk niet de schuld van de skaters”, zegt El Mzairh. “We hadden die Kaaien met meer robuuste materialen moeten aanleggen. Dat is niet gebeurd, en dat is jammer. Het is spijtig dat deze maatregel er nu komt nog voor het nieuwe skatepark van Sint-Andries af is.”

El Mzairh stelde daarom een tussenoplossing voor.

“De stad zou een tijdelijke skatespot kunnen inrichten voor free skaters en street skaters op of rond de Scheldekaaien”, zegt de Vooruit-fractieleider. “Dit in afwachting tot de oplevering van het skatepark ter hoogte van Sint-Andries.”

Of zo’n tijdelijke skatezone er komt, kwam maandagavond om de gemeenteraad geen antwoord.

Nu in het nieuws