Eeuweling Maria verklapt haar geheim: “Hard werken en genieten van een glaasje”

Maria Solie klinkt op haar 100ste verjaardag. 

Maria Solie klinkt op haar 100ste verjaardag. © Sven Van Haezendonck 

Mechelen, Leest -

In het gezelschap van haar kinderen en schoonkinderen heeft Maria Solie uit Mechelen maandag geklonken op haar 100ste verjaardag. ‘Mitteke’ zoals ze haar ook noemen, is nog heel erg bij de pinken. Ze woont zelfstandig in haar appartement in hartje binnenstad en ondanks haar gezegende leeftijd kookt ze geregeld zelf haar potje.

Sven Van Haezendonck

Als we Maria vragen of ze met ons haar geheim wil delen om zo oud te worden, antwoordt de kwieke dame spontaan. “Hard werken”', zegt ze. En dat deed Maria, haar leven lang. Als oudste van vier groeide ze op in een landbouwersgezin in Leest. “Mijn moeder was vaak ziek en mijn zussen waren een stuk jonger.”

Na haar huwelijk met Louis Heylen ging het gezin in Battel wonen. Samen kregen ze vier kinderen: drie dochters en een zoon. Al in 1983 moest Maria afscheid nemen van haar geliefde. Ze overleefde zelfs twee van haar kinderen, die in 2015 kort na elkaar stierven. “Een hele klap om te verwerken.”

Gewone kost

Zo’n twaalf jaar woont Maria ondertussen in een appartement in de Befferstraat. Als haar familie niet voor haar kookt, roert ze nog zelf in de potten. “Liefst van al gewone kost, niet te moeilijk. Rodekool met zwarte pensen is een van mijn favorieten”, verklapt ze. Een glaasje weet de kersverse honderdjarige ook meer dan te appreciëren. “Ook als ze bij ons op bezoek komt”, zegt een van haar dochters.

Maria bracht vier kinderen groot. Ze is acht keer grootmoeder en zestien keer overgrootmoeder. 

Maria bracht vier kinderen groot. Ze is acht keer grootmoeder en zestien keer overgrootmoeder. © Sven Van Haezendonck

“Een cavaatje, liever nog prosecco en in mindere mate een glaasje champagne”, vertelt Maria. Een glaasje is overigens ook een van haar geheimen om aan de honderd te geraken. Zelfs als Maria moeilijk de slaap kan vatten, durft ze een cava of een prosecco naar binnen spelen. “En dan los ik ook een kruiswoordraadsel op.”

Geen rollator

Klinken, dat doet ze komend weekend nog eens. Dan is het groot feest in Leest. Acht kleinkinderen vieren dan mee hun oma en ondertussen liefst zestien achterkleinkinderen hun omi. Maria kijkt er heel erg naar uit, want heel veel komt ze niet meer buiten. Tenzij dan voor een bezoekje aan de kapper in de buurt of voor een ijsje van Gauthier aan de overkant. De benen willen niet meer zo goed mee. “Maar een rollator of een rolstoel zijn aan mij niet besteed”, zegt ze.

Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) die Maria vereerde met een bezoekje, was onder de indruk. “Maria is voor haar leeftijd nog heel vlot ter taal”, zegt hij. De burgemeester overhandigde de eeuwelinge niet alleen namens de stad een cadeautje, hij had ook een fotokader mee van het koningshuis.

De kwieke verschijning die Maria nog is, maakte indruk op de burgemeester. 

De kwieke verschijning die Maria nog is, maakte indruk op de burgemeester. © Sven Van Haezendonck 

Nu in het nieuws