Kerkramen moeten dringend gerestaureerd worden


 

 © BELGAIMAGE

Westerlo -

De gemeenteraad van Westerlo heeft de lastvoorwaarden goedgekeurd om dringende restauratiewerken uit te voeren aan de ramen van de Sint-Lambertuskerk in het centrum van de gemeente. De werken nog langer uitstellen, kan gevaarlijk zijn.

De ramen aan het koor en de zuidelijke kruisbeuk van de Sint-Lambertuskerk vertonen grote schade door uitvallende stukken. Die zijn grotendeels toe te wijzen aan roestvorming in de raambruggen en zettingen in het verleden. Om verder verval te voorkomen is het nodig de glas-in-lood ramen te restaureren.

“Voor de volledige kerk werd in 2008 reeds een restauratiedossier opgemaakt”, weet schepen Filip Verrezen (CD&V). “Het dossier staat ondertussen al meer dan tien jaar op de wachtlijst om gesubsidieerd te worden, wat op zich geen abnormale termijn is. De toestand waarin de ramen zich thans bevinden, laat veel langer wachten op de toelagen evenwel niet toe.”

Daarom zal dit luik van het totaalproject versneld uitgevoerd worden. “De gemeente zal het project pre-financieren en als de subsidies er zijn, kunnen we dat geld nadien recupereren.” Een architect stelde een bestek op. De kosten van het project worden geraamd op iets meer dan 200.000 euro, btw inbegrepen. De Sint-Lambertuskerk is sinds 1976 beschermd als monument. De bouw ervan is gestart in het begin van de 15de eeuw. (mph)

 

Nu in het nieuws