Debat anti-LGBTQ-stickers zorgt voor aanvaring met Vlaams Belang in gemeenteraad

N-VA-gemeenteraadslid Kevin Vereecken vroeg de raadsleden om expliciet hun steun uit te spreken voor de LGBTQ-gemeenschap naar aanleiding van de anti-LGBTQ-stickers  

N-VA-gemeenteraadslid Kevin Vereecken vroeg de raadsleden om expliciet hun steun uit te spreken voor de LGBTQ-gemeenschap naar aanleiding van de anti-LGBTQ-stickers  © Joris Herregods

Antwerpen -

Op de gemeenteraad is het tot een stevige aanvaring gekomen tussen Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en de andere politieke fracties. Kevin Vereecken, raadslid voor N-VA en homoseksueel, vroeg zijn collega’s expliciet hun steun uit te spreken voor de LGBTQ+ gemeenschap naar aanleiding van de anti-LGBTQ-stickers die onlangs in het Antwerpse straatbeeld verschenen. Enkel Vlaams Belang gaf geen gehoor aan die oproep.

Jan Stassijns

Twee weken gelden doken er in Antwerpen stickers op gericht tegen de LGBTQ-gemeenschap. De stickers, een regenboogvlag met een zwarte streep doorkruist met de tekst ‘gewoon normaal’, bracht een golf van verontwaardiging teweeg in de stad.

Ook Kevin Vereecken, N-VA-gemeenteraadslid en homoseksueel reageerde verbolgen. “Het voelt als een vuistslag in mijn maag om die stickers in mijn eigen straat te zien opduiken met de boodschap dat je niet normaal bent” zei hij maandagavond op de Antwerpse gemeenteraad. “Ik sta sterk in mijn schoenen en kan dat van mij afschudden, maar er zijn zoveel mensen, jongeren ook die worstelen met hun identiteit en seksuele geaardheid. Ik meng mij niet in de discussie rond vrije meningsuiting of de vraag of het een inbreuk is tegen de antidiscriminatiewet, dat is werk voor juristen, maar holebi’s, mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap zijn normaal. En die boodschap moeten we ook blijven herhalen.”

“Pure onzin”

Vereecken deed een oproep aan de verschillende politieke fracties om expliciet hun steun uit te spreken voor de LGBTQ+-gemeenschap. Hij richtte zich ook specifiek tot het Vlaams Belang: “Jullie hebben vaak de mond vol van holebirechten. Als jullie menen wat jullie zeggen, zeg je nu dat die stickers pure onzin zijn en dat mensen van de LGBTQ+-gemeenschap normaal zijn.”

Alle politieke fracties gaven gehoor aan de oproep van Vereecken. “Een vanzelfsprekendheid”, was te horen bij zowel Groen, PVDA, CD&V, Open Vld, N-VA en Vooruit.

En dat in tegenstelling tot Vlaams Belang, die bij monde van Sam Van Rooy de controverse opzocht. “Ik stel vast dat men in deze stad en in dit land maar beter iemand kan verkrachten of jihadaanslagen kan plegen dan stickers op te hangen, want dan pas komen er huiszoekingen en arrestaties”, reageerde Sam Van Rooy, fractieleider van Vlaams Belang. “Al kan ik me wel voorstellen dat de stickers voor sommige holebi’s onaangenaam zijn.”

Gechoqueerd

Van Rooy noemde de uitspraken van Vereecken hypocriet. “U neemt hier het hoge woord over homohaat, terwijl uit de cijfers blijkt dat 60% van de moslims geen homoseksuelen als vriend wil. Er zijn in deze stad moskeeën die anti-homo zijn, waar burgemeester De Wever zoete broodjes mee bakt. Er is een grote discrepantie tussen kritiek op de LGBTQI+-ideologie en het detecteren van de echte dreiging van de homohaat die wordt geïmporteerd uit Afrika en het Midden-Oosten, ook nu door de Afghaanse vluchtelingen die homohaat met de paplepel binnenkrijgen.”

Het zette meteen de toon, met een stevige aanvaring met Hicham El Mzairh, fractieleider van Vooruit, tot gevolg. El Mzairh, zelf moslim reageerde gechoqueerd. “Ik sta te bibberen van deze uitspraken”, zei hij. “Laat het eens en voor altijd duidelijk zijn voor u, Vlaams Belangers, en dit komt van een moslim: de LGBTQ-gemeenschap is onze bondgenoot tegen de discriminatie omdat u en uw partij die gemeenschap beschouwt als abnormaal. Uw partij is het probleem. Ik ben het beu dat u systematisch één gemeenschap viseert, alsof het probleem rond aanvaarden van LGBTQ+ niet bij andere groepen en gemeenschappen aanwezig is? Het is aan ons om problematiek weg te werken, maar u steekt constant de stokken in de wielen door die mensen als abnormaal te beschouwen.”

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy (onderaan in beeld) en Hicham El Mzairh, fractieleider van Vooruit lagen stevig met elkaar in de clinch  

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy (onderaan in beeld) en Hicham El Mzairh, fractieleider van Vooruit lagen stevig met elkaar in de clinch  ©   Joris Herregods

“Stuitend en schandelijk”

Burgemeester Bart De Wever moest herhaaldelijk Van Rooy tot de orde roepen. “U zet verkrachting en terreurdaden op dezelfde hoogte als de stickers. Ik hoop dat u beseft hoe stuitend en schandelijk die uitspraak is, ook voor ons politiekorps”, reageerde De Wever op Van Rooy. “U heeft het recht op uw eigen opinie en meningen moet geuit kunnen worden. Deze stickers zijn een stuitende opinie, een belediging. Dat kan je de betrokkene kwalijk nemen, maar het is zijn recht dat te uiten. Het is niet zijn recht om illegaal, ongeadresseerd aanklevingen te doen en dus is het normaal dat de politie die opneemt en verder onderzoekt.”

Kevin Vereecken nam de tijd om de collega’s van de andere partijen te bedanken voor hun steun. “U heeft geen idee hoe belangrijk dat is voor jongeren die worstelen met hun identiteit. Wij zijn normaal, live with it.”

Ook die reactie werd onderbroken door Van Rooy, waarop De Wever opnieuw ingreep. “Meneer Van Rooy: gedraag u of ga op café of zo”, sloot De Wever het debat af.

Nu in het nieuws