Belgian Cats Kim Mestdagh en Jana Raman kampen voor ticket in Euroleague

 

 ©  AFP

In het Italiaanse Schio gaat dinsdag één van de twee kwalificatietoernooien van de Euroleague Women van start. Naast het Schio van Kim Mestdagh gaat ook Jana Raman met Valencia op zoek naar een ticket voor de belangrijkste Europese beker in het vrouwenbasketbal.

Patrick Ceulemans

In de kwalificatiepoule B zit naast het Spaanse Valencia en het Italiaanse Schio ook het Franse Bourges. Enkel de groepswinnaar stoot door naar poule van de Euroleague Women en komt terecht in groep B met Gdynia (Polen), Gerona (Spanje), Fenerbache en Galatasaray Istanbul (Turkije), Landes (Frankrijk) en Dynamo Kursk.

Bij de Russische club is de Belg Thibaut Petit assistent-coach. Die is kandidaat voor de post van bondscoach bij de Belgian Cats.

Kim Mestdagh vertrekt met Schio in eigen midden lichtjes als favoriet. De eerste wedstrijd vandaag is meteen een pittig duel met het Valencia van Jana Raman. De twee ploegen die zich niet kwalificeren voor de Euroleague Women worden opgevist in de EuroCup Women.

Meesseman met Ekaterinburg op hoofdtabel

Emma Meesseman prijkt met uittredend Europees clubkampioen Ekaterinburg uiteraard rechtstreeks op de hoofdtabel. Meesseman won met de Russische club al vier keer de Euroleague. Enkel in 2020 werd de titel niet gewonnen en dit omdat de competitie omwille van de coronapandemie werd stopgezet.

“Een vijfde titel in de Euroleague vormt met Ekaterinburg ook dit seizoen weer de ambitie,” zei Emma Meesseman. De Belgische Sportvrouw van het Jaar zou meteen over Ann Wauters wippen die viermaal de Euroleague veroverde.

MBA Moskou (Rusland), Montpellier (Frankrijk), Venetië (Italië), Riga (Letland), Praag (Tsjechië) en Salamanca (Spanje) zitten in poule A van Emma Meesseman en Ekaterinburg. De laatste ploeg komt uit de tweede kwalificatieronde met Sepsi (Roemenië), Kayseri (Turkije) en Szakszard (Hongarije).

De groepsfase van de Euroleague gaat op woensdag 6 oktober van start. Emma Meesseman opent met Ekaterinburg in het Letse Riga. Als Jana Raman (Valencia) of Kim Mestdagh (Schio) de groepsfase bereiken openen ze op 6 oktober in het Franse Landes.

LEES OOK

Nu in het nieuws