Eerste zedenhond van federale politie kan sperma lokaliseren: “Zennah ruikt stalen tot tien dagen na misdrijf”

© ROBTV

Bron: BELGA

De federale politie heeft dinsdag de eerste Belgische zedenhond voorgesteld bij de Directie Hondensteun, in de Vlaams-Brabantse gemeente Linter. De hond kan sperma lokaliseren op plaatsen waar dat niet voor de hand ligt, zoals in een groot grasveld of in een groot gebouw, en kan zo de politie helpen om zedenzaken op te lossen. “Door sporen te vinden kunnen we ons veel beter wapenen en bewijsmateriaal voorleggen in rechtszaken”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Bij een verkrachting is het niet altijd gemakkelijk om achteraf de exacte locatie van de feiten terug te vinden. Wanneer het misdrijf bijvoorbeeld in een kleine veldweg langs de kant van een grasveld heeft plaatsgevonden, wordt het moeilijk de plaats te bepalen. Een zedenhond kan in zo’n gevallen hulp bieden: de hond speurt het veld af en lokaliseert de exacte plaats van het sperma. Het labo neemt de spermasporen mee en onderzoekt ze verder. Een DNA-analyse kan uiteindelijk in de richting van een dader wijzen.

“Het aantal verkrachtingszaken in België ligt heel hoog”, zegt minister Van Quickenborne. “Er zijn acht aangiftes per dag, maar in realiteit blijken dat er tien keer meer te zijn. Dat is een enorm groot dark number, en dus moeten we alle mogelijke technieken aanwenden om verdachten te identificeren, want vaak is het woord tegen woord als het gaat om verkrachtingszaken.”

Tot tien dagen na misdrijf

De eerste Belgische zedenhond, die de naam Zennah kreeg, kan vanaf nu overal in het land operationeel worden ingezet. “Het idee om met zedenhonden te werken, is gegroeid naar aanleiding van een bezoek van collega’s uit Noorwegen in 2015, die bij ons in opleiding waren voor een andere discipline”, vertelt Rony Vandaele, directeur Hondensteun van de federale politie. “We wilden graag starten met de opleiding van een eigen zedenhond in 2016, maar na de aanslagen in Brussel ging de prioriteit op dat moment naar het opleiden van explosievenhonden. Daardoor heeft het project een beetje vertraging opgelopen.”

 

 ©  BELGA

De zedenhond werd aan de federale politie geschonken door de Nederlandse politie, die al sinds 2015 zedenhonden inzet. In totaal gebruiken onze noorderburen momenteel acht honden. Het duurde een klein jaar alvorens Zennah haar volledige opleiding doorlopen had. Ongeveer vijf maanden van de opleiding spendeerde ze in België, de rest doorliep ze in Nederland.

Zennah kan stalen vanaf 0,1 milliliter volume terugvinden, en dat momenteel tot tien dagen nadat het misdrijf heeft plaatsgevonden. “Maar alles hangt af van verschillende factoren: de soort ondergrond, temperatuur, hoeveelheid van de ejaculatie enzovoort. Dat is het moeilijke aan het zedenhondenverhaal”, vertelt Simon Sterken, de begeleider van Zennah.

Nog dit jaar zou er een tweede Belgische zedenhond, Nala, worden getraind.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws