Aung San Suu Kyi staat terecht voor “aanzetten tot verstoring van de openbare orde

 

 ©  AP

Bron: BELGA

De afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi, die sinds haar afzetting in een groot aantal rechtszaken verwikkeld is, heeft dinsdag terechtgestaan op beschuldiging van “het aanzetten tot verstoring van de openbare orde”. Dat melden haar advocaten.

Tijdens de hoorzitting, die in een speciaal daarvoor opgerichte rechtbank in de hoofdstad Naypyidaw wordt gehouden, pleitte ze “onschuldig”, aldus Khin Maung Zaw.

De 76-jarige politica staat onder huisarrest en wordt al vervolgd voor allerlei strafbare feiten. Zo moest ze zich eerder al verantwoorden voor onder meer het niet naleven van de coronaregels, het illegaal importeren van walkietalkies en opruiing.

Het proces werd twee maanden uitgesteld wegens een uitbraak van het coronavirus en half september hervat. Vanaf 1 oktober zal ze ook voor de rechter moeten verschijnen op beschuldiging van “corruptie”. In dat proces wordt ze beschuldigd van vier misdrijven. Voor elk daarvan kan ze 15 jaar celstraf krijgen.

Suu Kyi werd in februari van dit jaar afgezet door het leger tijdens een staatsgreep die een massale volksopstand ontketende. Volgens een plaatselijke waarnemingsgroep hebben regeringstroepen sindsdien meer dan duizend burgers gedood.

LEES OOK

Nu in het nieuws