Haalbaarheidsstudie zwembad duurder dan verwacht

Het zwembad van Pulderbos. 

Het zwembad van Pulderbos. © kma

Zandhoven, Zoersel -

Vlaams Belang en N-VA vroegen op de jongste gemeenteraad in Zandhoven een tussenstand inzake het zwembaddossier. Er zit weinig schot in de zaak, zo blijkt.

Kristin Matthyssen

Het schepencollege van Zandhoven wou bij private partners polsen in hoeverre ze interesse hadden om een groot recreatief zwembad te bouwen op het grondgebied Zandhoven, bijvoorbeeld op de site van het huidig zwembad aan het Revalidatiecentrum. Zoersel was de bevoorrechte partner en het Zoersels college wou ook mee in het bad springen. Maar uiteindelijk rees er protest vanuit de oppositie. De Zoerselse oppositie en onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen zijn bang dat Zoersel zich financieel te diep in de schulden zou steken door zich te engageren voor een groot zwembad. Ze drongen daarom aan om de piste van een kleiner basiszwembad ernstig te onderzoeken.

Volgens de laatste ontwikkelingen zou er een haalbaarheidsstudie besteld worden voor beide pistes. Die moet cijfer- en datamateriaal over de kostprijs van een zwembad met een toeristisch karakter enerzijds en die van een eenvoudig zwembad anderzijds in kaart brengen. Zandhoven wil eventueel participeren in het intergemeentelijk basiszwembad van Zoersel, maar dan via een jaarlijks forfait, zonder het financieel risico te dragen.

Tussenstand

N-VA en Vlaams Belang Zandhoven polsten nu naar de tussenstand. “Er is maar één bureau dat interesse heeft getoond om die haalbaarheidsstudie uit te voeren, maar die zou duurder uitvallen dan verwacht”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “De studie alleen al zou rond de 50.000 euro kosten. Voorlopig beweegt er dus niet veel in het zwembaddossier.”

Het lijkt er meer en meer op dat het hele overleg en de aanbesteding een slag in het water is geweest. Gelukkig loopt de bouw van de nieuwe Revapolis, die er normaal midden 2022 had moeten staan, ook vertraging op. Hierdoor lijkt de sluiting van het huidig IGEAN zwembad van het Reva in Pulderbos ook nog ver weg.

Nu in het nieuws