‘Onvergetelijke fietsroutes’ moeten meer Gentenaars met dementie op de fiets krijgen

 

 ©  fvv

Gentbrugge -

In WZC De Vijvers in Gentbrugge kan je gratis speciale fietsen uitlenen om een fietstocht te maken samen met een persoon met dementie, of met iemand die minder goed ten been is. Hiervoor werden zes ‘onvergetelijke’ fietsroutes uitgestippeld.

Fien Lakiere

Aan woonzorgcentrum De Vijvers in de Walstraat kan je gratis een elektrische riksjafiets, een duofiets of een rolstoelfiets uitlenen. De aangepaste fietsen zijn ideaal om als begeleider mensen met (jong)dementie of minder mobiele mensen mee op fietstocht te nemen.

Naar aanleiding van Werelddag Dementie op 21 september lanceert Stad Gent zes nieuwe fietsroutes, die vertrekken van aan De Vijvers. De routes werden dinsdag plechtig ingefietst door het Gentse tandemduo Griet Hoet en Anneleen Monsieur, dat een bronzen medaille veroverde op de Paralympische Spelen in Tokio. (lees verder onder foto)

Het Gentse olympische tandemduo Griet Hoet en Anneleen Monsieur steunen het initiatief 

Het Gentse olympische tandemduo Griet Hoet en Anneleen Monsieur steunen het initiatief ©  fvv

“Bijna vijfduizend Gentenaars lijdt aan een vorm van dementie en dat aantal zal enkel toenemen omdat mensen steeds ouder worden”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). “Het is voor die mensen belangrijk dat ze actief blijven, samen iets kunnen doen en prikkels krijgen in plaats van op een kamer te zitten. Een fietstocht kan helpen om mogelijkheden te zien en naar het positieve te kijken.”

De zes nieuwe routes brengen je langs veilige wegen en fietsstraten terug aan het WZC. De routes staan op een kaart en alle fietsen hebben ook een gps. Wie dat wil, kan een ‘sneukelpakket’ kopen voor onderweg. De fietsen zijn door iedereen gratis uit te lenen, je hoeft niet met een bewoner van het WZC te gaan. Er zijn wel slechts drie fietsen beschikbaar, dus je reserveert best op voorhand via De Vijvers.

 

 ©  fvv

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent