Winkelpark met grootste Albert Heijn opent over vijf weken: “Het wordt een beauty van formaat”

© Joris Herregods

Mechelen -

De toekomstige winkel van Albert Heijn in Malinas is momenteel nog een grote lege hal. Over vijf weken opent de Nederlandse keten in het nieuwe winkelpark in Mechelen zijn grootste supermarkt van ons land. “We maken ons weinig zorgen. Dat gaat lukken. Het wordt een beauty van formaat”, zegt Ann Maes van Albert Heijn. Klanten zijn vanaf 28 oktober welkom in Malinas.

Sven Van Haezendonck

“Met een oppervlakte van 3.500 vierkante meter wordt deze winkel onze grootste. Hij is ook op zondagvoormiddag geopend. We zijn dit jaar tien jaar actief in België en we zien deze winkel een beetje als een cadeautje aan onszelf en aan de Mechelaar. We hebben er tien jaar aan gewerkt om hier een plek te vinden voor een winkel”, vertelt Ann Maes, woordvoerster van Albert Heijn.

“In een winkel met een oppervlakte van 3.500 vierkante meter heb je natuurlijk ruimte om meerwaarde te bieden”, zegt Ann Maes van Albert Heijn. 

“In een winkel met een oppervlakte van 3.500 vierkante meter heb je natuurlijk ruimte om meerwaarde te bieden”, zegt Ann Maes van Albert Heijn. ©  Joris Herregods

Sinds november 2020 verzorgt de Nederlandse supermarktketen al thuisleveringen in de Dijlestad. “Ze zijn een zeer groot succes en voor ons een bevestiging dat de mayonaise wel gaat pakken. Het wordt een beauty van formaat. De winkel wordt een mix van beleving en heel veel producten die klanten van ons gewoon zijn, ook de grote Belgische merken”, legt Maes uit.

Gigantische vershal

Een van de grote trekkers van de nieuwe supermarkt wordt een gigantische vershal. “Daarmee bedoelen we een groot plein waar je heel veel groenten en fruit kunt vinden: van de soep die je van A tot Z zelf maakt, maar evengoed voorgesneden groenten of verse klaargemaakte soep”, zegt Ann Maes. Ze belooft een service supermarkt met leuke kortingen aan de kassa. “Op onze Hollandse prijzen zijn we heel trots. Uit een kort vooronderzoek op de Mechelse markt hebben we ondervonden dat Mechelaars waar willen voor hun geld.”

Ondergronds is er gratis plek voor 350 wagens. 

Ondergronds is er gratis plek voor 350 wagens. ©  Joris Herregods

Bij Albert Heijn XL Mechelen kunnen meer dan honderd mensen aan het werk, van de 254 jobs die Malinas oplevert. Rolvloeren leiden klanten vanuit de ondergrondse parking rechtstreeks naar de winkel van Albert Heijn. In die parkeergarage is er plek voor 350 wagens, buiten voor nog eens 554. Allemaal gratis. Op het groendak van het waaiervormige gebouw liggen 7.000 zonnepanelen. De stroom die ze opwekken gaat naar de winkels en voorlopig al achttien laadpalen voor elektrische voertuigen. Daar zijn ook enkele snelladers bij. “Overtollige stroom slaan we op in een grote batterij die we gebruiken tijdens piekmomenten”, zegt projectmanager Wim De Ryck.

Groenste retailpark

Hij heeft voor vastgoedinvesteerder Mitiska Reim de bouw van Malinas mee in goede banen geleid. Inheemse klimplanten en hagen moeten de betonnen achtergevel over enkele jaren een groener uitzicht geven. Het verplaatste rietveld in de lus van de R6 dient als natuurlijke buffer voor regenwater. “Malinas wordt het groenste en meest duurzame retailpark van België. Of het nu gaat om het versnellen van de energietransitie of om het indijken van overstromingsgevaar: we willen een pioniersrol opnemen en een nieuwe standaard zetten”, vertelt Jan Du Bois van Mitiska Reim.

De groenaanplantingen in het winkelpark zijn volop bezig. 

De groenaanplantingen in het winkelpark zijn volop bezig. © Joris Herregods

De ontwikkelaar moedigt bezoekers van de negentien winkels aan om met de fiets te komen. Verspreid over het hele winkelpark zijn er vierhonderd fietsenstallingen. “Vanaf het Dijlepad is Malinas met de fiets vlot bereikbaar. Daartoe bouwden we aan het nieuwe kruispunt met de N16 een tunnel onder de R6 en er loopt ook een brug voor fietsers over de weg”, zegt Du Bois.

Maneblusser City

Brouwerij Het Anker, dat de enige horecazaak uitbaat, hoopt met Maneblusser City ook wielertoeristen aan te spreken. De brasserie en het conceptcafé met zelfbediening zal heel de week door geopend zijn. “Je kunt hier een pannenkoek komen eten, op het terras komen zitten en je hebt hier een mooi zicht op de rest van het winkelpark”, zegt Yasmine Reymenants, een van de managers. In Maneblusser City, met het terras erbij 1.000 vierkante meter groot, is er plek voor ongeveer 220 gasten. “Het terras wordt meer een hangruimte waar je kan komen chillen. We proppen het niet vol”, vertelt Reymenants.

Met de opening van Malinas in het vooruitzicht rees al meermaals de vraag of het winkelpark geen bedreiging vormt voor de binnenstad. “Met supermarkten, meubelzaken en de ketens die van het Rode Kruisplein naar hier verhuizen, is het aanbod complementair met dat in de binnenstad”, reageert Jan Du Bois.

Het toekomstige terras van Maneblusser City. 

Het toekomstige terras van Maneblusser City. © Joris Herregods

Een fiets- en voetgangerstunnel onder de R6 verbindt het winkelpark met het kruispunt van de N16 en het Dijlepad. 

Een fiets- en voetgangerstunnel onder de R6 verbindt het winkelpark met het kruispunt van de N16 en het Dijlepad. © Joris Herregods. 

Nu in het nieuws