Vakbondsactie tegen Vlaams decreet voor privatiseringen in de zorg

© ATV

Edegem -

De vakbonden hielden dinsdag aan verschillende Vlaamse woonzorgcentra actie tegen het nakende Vlaamse privatiseringsakkoord. Ook aan woonzorgcentrum Immaculata in Edegem kwamen een dertigtal personeelsleden de vakbondsactie ondersteunen.

ACV Openbare Diensten organiseerde in de regio acties aan rusthuizen in onder andere Lint, Puurs en Mechelen. “Het is een Vlaamse actie dus zeker niet tegen een specifieke situatie in één van deze rusthuizen”, geeft Freddy De Wilder, gewestelijk secretaris ACV Openbare Diensten Mechelen, aan.

Personeelsleden vormen een hart voor de zorg.

Personeelsleden vormen een hart voor de zorg. © Filip Spoelders

De vakbonden vrezen een voorstel van privatiseringsakkoord dat momenteel in het Vlaams Parlement in behandeling is. Het zou toelaten dat openbare zorgbedrijven vzw’s en vennootschappen kunnen oprichten. Hierbij kunnen commerciële partners toetreden tot de welzijnsvereniging, wat tot meer privatisering en commercialisering van de openbare zorg kan leiden.

“Het decreet maakt het makkelijker om rusthuizen te privatiseren terwijl zorg publiek moet zijn. Private bedrijven gaan voor winst en als dit niet lukt gaat dit ten koste van de betaalbaarheid voor de bewoners en de verloning van het personeel. We moeten de politici overtuigen dit decreet niet te stemmen. Begin oktober weten we of ze naar ons luisteren.” 

Het personeel van Immaculata kreeg de goedkeuring van de directie om deel te nemen aan de actie.

Het personeel van Immaculata kreeg de goedkeuring van de directie om deel te nemen aan de actie. © Filip Spoelders

Nu in het nieuws