Berggeit doodt grizzlybeer met “dolkachtige” horens

 

 ©  Shutterstock

In een nationaal park in het Canadese Brits-Columbia is een vrouwelijke grizzlybeer teruggevonden die gedood werd door een berggeit. Dat blijkt althans uit een autopsie van het dier.

Bron: Guardian

De grizzlybeer werd door een wandelaar op 4 september teruggevonden aan de Burgess Pass Trail nabij het plaatsje Field in Brits Columbië. De overblijfselen van het dier wogen amper 70 kilogram, onderzoekers denken dat het vrouwtje nooit welpjes gehad heeft.

Het carcas werd nadien weggehaald, om te vermijden dat er andere roofdieren op af te komen. Maar nader onderzoek toonde iets héél bijzonders aan. Het bleek dat een geit met z’n dolkachtige horens de beer heeft gedood. Het dier had wonden onder de oksels en in de nek.

“Als een grizzlybeer aanvalt, focust het dier voornamelijk op het hoofd, de rug en de nek en schouders van de prooi. De aanval komt gewoonlijk van bovenaf”, zegt David Laskin, ecoloog bij Parks Canada. “Maar de defensieve reflex van zo’n berggeit bestaat er net in om z’n scherpe horens omhoog te duwen.”

“In zo’n aanval brengen beren zich natuurljik in gevaar, zeker als het gaat om grotere dieren zoals een eland”, zegt Laskin nog. “Er zijn nog wel andere verhalen van geiten die beren doden, maar om zoiets gedocumenteerd te zien zoals in dit geval is wel héél uitzonderlijk.”

Nu in het nieuws