Wakeboarden by night op Linkeroever: “We zijn één grote vriendengroep”

 

 ©  Red Bull Full Moon

Aan de Regatta club op Linkeroever vond er dinsdagavond de wakeboardwedstrijd van Red Bull Full Moon plaats. Dat is een indrukwekkend evenement bij maanlicht, waarbij de wakeboarders van de Lage Landen het beste van zichzelf laten zien. “Het is een speciaal concept, normaal gezien wakeboarden we niet in het donker”, zegt Tim Farazay, manager van de kabelbaan op Linkeroever.

Saar Van Olmen

Wakeboarden is een watersport waarbij een persoon op een bord aan een lijn door het water wordt getrokken. Soms hangen de sporters achter een boot, maar de iets minder bekende versie is wakeboarden aan een kabel. Die kabel hangt in de lucht en trekt de wakeboarder mee langs een parcours. “Het voordeel daarbij is de toegankelijkheid”, zegt Tim Farazay, manager van de kabelbaan. “Hier heb je geen boot met stuurman nodig en dat maakt de sport goedkoper.”

Farazay doet vandaag ook mee aan de wedstrijd. “Al zal je van mij niet te veel moeten verwachten. Er doen vandaag echte toppers mee, zoals onze Belgisch kampioen Glenn Vandenberghe, en Kitty Francx die vorig jaar tweede was op het Belgisch kampioenschap.” Dat kampioenschap vindt trouwens ook plaats op Linkeroever van 1 tot 3 oktober. “Daarbij moeten de wakeboarders in één ronde laten zien wat ze kunnen. Vandaag zijn het vooral obstakels die ze trotseren. Onze kabel is de kleinste in België”, zegt hij. “Er zit trouwens veel spanning op en dat maakt het spectaculair.”

Wakeboarden by night

Het is trouwens een van de eerste keren dat de wakeboarders in België fysiek kunnen tonen wat ze in hun mars hebben. Tijdens de coronaperiode gingen de wedstrijden vooral virtueel door aan de hand van video’s. Glenn Vandenberghe, huidig Belgisch kampioen, heeft er zin in. “Het leuke aan onze sport is dat we een grote vriendengroep zijn”, zegt hij. “We zien elkaar als collega’s, niet als concurrenten.”

Vandaag wakeboarden de sporters in het donker. “Da’s best moeilijk en raar omdat je niet kan zien waar je landt. Normaal wakeboarden we overdag dus zie je alles perfect. Nu ga je richting een soort zwart gat.” Naast de baan zijn er wel spots aanwezig om het een beetje zichtbaarder te maken, maar het donker geeft de sporters extra uitdaging.

Glenn is er trouwens vast van overtuigd dat hij zijn Belgische titel niet zal behouden. “De sport is aan het boomen, we proberen binnenkort ook een Olympische sport te worden. “De jongens van 16 en 17 jaar steken ons gewoon voorbij.” Zo doet onder andere ook Nora Hauben mee, zij is 12 jaar oud en doet al mee met de volwassenen. “Iedereen kent iedereen in de sport, en dat is echt mooi om te zien, we hebben gewoon respect voor elkaar en moedigen elkaar aan”, zegt Vandenberghe. Naast de vriendschap binnen wakeboarden, is de sport ook gewoon ongelooflijk indrukwekkend en zeker ’s avonds en onder het licht van de volle maan.

Nora Hauben (12) tijdens de opwarming 

Nora Hauben (12) tijdens de opwarming ©  Joris Herregods

 

 ©  Red Bull Full Moon

 

 ©  Joris Herregods

 

 ©  Red Bull Full Moon

Nu in het nieuws