Trudeau wint federale verkiezingen Canada

Trudeau bekijkt samen met zijn gezin hoe de resultaten binnenkomen. 

Trudeau bekijkt samen met zijn gezin hoe de resultaten binnenkomen. ©  REUTERS

De Liberale partij van Canadees premier Justin Trudeau wint de federale parlementsverkiezingen. Dat concluderen Canadese media op basis van de voorlopige resultaten. Trudeau komt evenwel niet aan voldoende zetels om zijn minderheidsregering zoals verhoopt in een meerderheid om te buigen.

adbBron: CTV News, Global News

Voor een meerderheid zijn 170 zetels nodig. Volgens de voorlopige resultaten blijven de Liberalen steken op 156, terwijl de Conservatieven er 123 behalen. Daarnaast gaan nog 29 zetels naar BQ (Bloc Québécois), 28 naar NDP (New Democratic Party) en 2 naar de Groenen.

De stembusgang kwam er omdat Trudeau midden augustus vervroegde verkiezingen uitschreef. De 49-jarige staat sinds 2019 aan het hoofd van een minderheidsregering en hoopte gunstige peilingen – onder meer gestut door zijn aanpak van de coronapandemie – te kunnen verzilveren tot een meerderheidsregering.

Na de blitzcampagne van 36 dagen was het echter allesbehalve zeker dat Trudeaus gok ook goed zou uitdraaien. Volgens de peilingen beloofde het een nek-aan-nekrace te worden.

LEES OOK. Heeft Justin Trudeau te veel beloftes gebroken? Gok kan Canadese premier fataal worden (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten