Wel Jong Niet Hetero vraagt meer Vlaams geld voor veiligheid LGBTQ+-jongeren, minister Dalle niet akkoord met kritiek

 

De Vlaamse regering geeft “een duidelijk signaal dat de veiligheid van LGBTQ+-jongeren geen prioriteit is”. Zo klaagt Wel Jong Niet Hetero woensdag de verlaging van de werkingsmiddelen voor de organisatie aan. De vereniging lanceert een petitie om meer investeringen in het welzijn en de veiligheid van deze jongeren te vragen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle is het niet eens met de kritiek.

Bron: BELGA

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) maakte vorige week bekend dat er de komende vier jaar 1,5 miljoen euro extra naar de Vlaamse jeugdsector zal vloeien. Maar Wel Jong Niet Hetero moet het echter met minder stellen, zo klaagt de organisatie aan. “De veiligheid van LGBTQ+-jongeren is geen prioriteit. Terwijl wij elke dag merken dat de nood en hoeveelheid vragen van jongeren de lucht inschiet”, klinkt het. 

Wel Jong Niet Hetero stipt aan dat de intolerantie, haat en geweld tegenover LGBTQ+-jongeren de voorbije jaren net zichtbaar aan het toenemen is. “De lijst voorbeelden van haat en onveiligheid waar wij het voorbije jaar mee geconfronteerd werden is eindeloos. En net nu geeft de minister zo’n signaal?”, stelt woordvoerder Joppe De Campeneere aan de kaak. 

De verlaging van de werkingsmiddelen staat volgens Wel Jong Niet Hetero in schril contrast met de verontwaardigde reacties die de Vlaamse ministers laten optekenen wanneer een geval van haat of geweld tegen LGBTQ+-personen de media haalt. Het staat ook haaks op de aanbevelingen die Dalle vorig jaar voor het jeugdwerk publiceerde om de veiligheid van LGBTQ+-jongeren te bevorderen, aldus de vereniging.

“Begip voor ontgoocheling”

Minister Dalle zegt in een reactie dat hij “begrip heeft voor de ontgoocheling” van Wel Jong Niet Hetero over de toegekende subsidies. Maar tegelijk wil de CD&V-minister de puntjes op de i zetten over het verloop van de procedure. Zo wijst Dalle erop dat de administratie en de expertencommissie een negatief advies hadden gegeven over het dossier van Wel Jong Niet Hetero. De adviescommissie stelde daarom voor de werkingsmiddelen stevig te verlagen van 224.017 euro in 2021 naar 152.785 euro in 2022.

Maar de minister heeft zelf beslist om de ondersteuning toch nog op te krikken tot 201.615 euro of 90 procent van het oorspronkelijke bedrag “omwille van het belang van het thema waar Wel Jong Niet Hetero rond werkt en begrip voor de impact van de organisatie”. “Net daarom heb ik beslist een extra financiële inspanning te doen”, aldus Dalle.

“Tegelijkertijd moeten we verantwoord omspringen met middelen die de overheid toekent en de procedures die zorgen voor een objectieve toekenning van overheidsmiddelen”, legt Dalle verder uit. “Veel jongeren worstelen vandaag nog met hun geaardheid of identiteit, net daarom benadrukken we het belang van dit thema ook bij organisaties en doen we een extra inspanning voor Wel Jong Niet Hetero. Het belang van LGBTQ+ overstijgt ook één specifieke organisatie en is een uitdaging voor ons allemaal. We zullen de komende maanden verder in gesprek gaan met de organisatie over hun werking en hoe ze zich verder kunnen professionaliseren.”

Nu in het nieuws