Ontsnapte verdachte (16) van homomoord op David Polfliet opgepakt in hotel in Blankenberge

 

De 16-jarige jongeman die ontsnapte uit de gesloten instelling De Zande in Wingene is terecht . Dat bevestigt zijn advocaat aan onze redactie. De verdachte van de moord op David Polfliet wordt geplaatst in de beter beveiligde gemeenschapsinstelling in Everberg. De 17-jarige die ook was ontsnapt, werd opnieuw in Wingene geplaatst.

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Eén van de drie minderjarigen die verdacht worden van de moord op de 42-jarige David Polfliet ontsnapte zaterdag uit de gesloten instelling De Zande in Wingene. L.N. verbleef daar al zes maanden, maar kon samen met een andere jongen (die niets met de moordzaak te maken heeft) wegvluchten. Woensdagochtend kwam het nieuws dat beiden gevonden werden. Dat bevestigt zijn advocaat Dirk De Maerschalck.

De jongen werd in de nacht van dinsdag op woensdag, samen met zijn kompaan, opgepakt in een hotel in Blankenberge. “De politie had een tip gekregen dat de jongeren zich in een hotel bevonden”, zegt persmagistraat Annelies Verstraete van het parket Oost-Vlaanderen. “Alle vluchtwegen werden afgesloten en de jongeren werden inderdaad in een kamer gevonden. De 16-jarige had zich verstopt in een kast.” De tiener werd opgepakt en zal woensdag voor de jeugdrechter in Dendermonde verschijnen. Een ontvluchting op zich is niet strafbaar, maar de jongeman stond onder toezicht van de jeugdrechter en heeft daarmee zijn plaatsingsmaatregel geschonden.

De jeugdrechter zal beslissen welke maatregel hij opgelegd krijgt en waar hij geplaatst zal worden. “Mijn cliënt is terecht, maar ik heb hem nog niet kunnen spreken. Omdat het om een minderjarige gaat kan ik geen verdere details geven”, zegt zijn advocaat Dirk De Maerschalck.

Medeplichtige

De verdachte van de moord had nog een tweede medeplichtige. Een vriend van de moordverdachte zou voor het duo een kamer geboekt hebben in een hotel in Blankenberge.

De boeking gebeurde dinsdagavond. Het hielp de twee voortvluchtigen geweldig vooruit want op die manier konden ze uit de kijker blijven en moesten ze hun identiteitskaart niet aanbieden aan de hotelbalie. Toen de oudere vriend met het duo naar de kamer ging zou hij aan het hotelpersoneel gezegd hebben dat de twee ‘slechts op bezoek’ waren. Het personeel was daardoor niet argwanend.

Toch liep bij de politie een tip binnen en rond 11.30 uur vielen ze het hotel binnen nadat alle in- en uitgangen werden afgezet. De moordverdachte werd er door de politie aangetroffen. Hij zat verstopt in de kast. Ook de tweede jongere kon ingerekend worden. Of de oudere vriend ook gearresteerd werd, is op dit moment niet duidelijk.

Gesloten instelling

De verdachten werden opgepakt en voorgeleid bij de jeugdrechters van Dendermonde en Kortrijk. Een ontvluchting op zich is niet strafbaar, maar de jongens stonden onder toezicht van de jeugdrechter en hebben daarmee hun plaatsingsmaatregel geschonden. De 17-jarige moet terugkeren naar Wingene, maar de 16-jarige moordverdachte wordt in de gesloten instelling van Everberg geplaatst.

Volgens advocaat De Maerschalck vluchtte de jongen omdat hij zich zorgen maakte om een mogelijke uithandengeving. In de gesloten gemeenschapsinstelling van Everberg kan de jongere maximaal twee maanden en vijf dagen verblijven. Kort na zijn arrestatie in maart van dit jaar verbleef de tiener dus ook al eens voor die periode in Everberg.

De twee ontsnapten hielden zich schuil in een hotel in Blankenberge. 

De twee ontsnapten hielden zich schuil in een hotel in Blankenberge. ©  jve

“Gerecht hervalt telkens in dezelfde fouten”

Het lichaam van David Polfliet uit Sint-Niklaas werd op zaterdag 6 maart gevonden in een park in Beveren, naast de spoorlijn ter hoogte van de Lesseliersdreef. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Het slachtoffer werd via de datingapp Grindr naar het park gelokt door de drie minderjarige verdachten.

Het ging om een 17-jarige uit Antwerpen, een 17-jarige uit de Beverse deelgemeente Verrebroek en een 16-jarige uit de Beverse deelgemeente Kieldrecht. Ze gaven zich na de feiten aan bij de politie. De jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde beslisten eerst om hen in Everberg te plaatsen, maar na twee maanden moesten ze naar een andere instelling gebracht worden.

LEES OOK. Vóór de moord op David Polfliet lokten ze “pedo’s” in de val: jongerenbende was al weken bezig met overvallen, nog acht verdachten opgepakt

De nabestaanden van David Polfliet reageren opgelucht op de arrestatie van de 16-jarige. “De familie is tevreden dat hij gepakt is, maar ze moest het opnieuw via de media vernemen, net als de ontsnapping dinsdag”, zegt advocaat Thomas Gillis. “Het gerecht hervalt telkens in dezelfde fouten en het is spijtig dat er eerst heisa moet ontstaan voor justitie haar tanden laat zien. Het belangrijkste is dat de verdachte opnieuw gevat is, zodat de familie op de verdere rechtsgang kan focussen. Het is een zeer triestig en hard dossier waarbij een uithandengeving op zijn plaats zou zijn. We hebben volledig vertrouwen in het politieonderzoek en we hopen op een sereen proces.”

 (jve, cds, tlg, sgg)

Nu in het nieuws