Bekende dj’s en jonge ambassadeurs lanceren De Warmste Week in Mechelen: “Elkaar accepteren zoals we zijn”

© Sven Van Haezendonck

Mechelen -

Tijdens De Warmste Ochtendshow vanuit het Mechelse stadhuis hebben StuBru-dj Fien Germijns en haar MNM-collega Peter Van de Veire woensdag het startschot gegeven voor De Warmste Week. Die vindt deze winter plaats in de Dijlestad met een thema dat veel jongeren aanspreekt: ‘Kunnen zijn wie je bent’.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK: Mechelen is gaststad voor De Warmste Week dit jaar: stadsfestival voor jong en oud wordt nieuwe blikvanger

Een radiostudio in het inkomportaal van het stadhuis en kinderen en jongeren die op de Grote Markt met een spuitbus hun boodschap achterlieten op een grote gele vlam. Passanten op weg naar school of hun werken konden er niet naast kijken: De Warmste Week strijkt van 18 tot 24 december neer in Mechelen.

De bekende dj’s Peter Van de Veire en Fien Germijns lanceerden De Warmste Week tijdens een ochtendshow vanuit het stadhuis. 

De bekende dj’s Peter Van de Veire en Fien Germijns lanceerden De Warmste Week tijdens een ochtendshow vanuit het stadhuis. ©  Sven Van Haezendonck

De Warmste Week is de grootste verbindende solidariteitsactie die Vlaanderen kent. “Wij hebben geen moment geaarzeld toen de VRT ons benaderde om de eerste gaststad te zijn voor het nieuwe concept van De Warmste Week. Dat is voor ons een gedroomde opportuniteit om onze visie op inclusief burgerschap nog ruimer te promoten”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Groot muziekfestival

Met de komst van De Warmste Week krijgt Maanrock meteen een evenknie in de winter: DWW Fest. De blikvanger van dat evenement is een groot muziekfestival, maar er staan onder andere ook workshops en filmvoorstellingen op het programma. “Voor het programma van Mechelen Houdt Je Warm is het winterse festival een ongelooflijke versterking. Dat is meteen ook goed nieuws voor onze handel en horeca na een moeilijke periode door corona”, vertelt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest.

Luna Cuypers en Ilias El Kostit brengen hun boodschap aan in de vlam. 

Luna Cuypers en Ilias El Kostit brengen hun boodschap aan in de vlam. ©  Sven Van Haezendonck

Het jaarthema is ‘Kunnen zijn wie je bent, iedereen verdient dat.’ Het houdt veel jongeren bezig. “Ik vind het belangrijk dat andere mensen luisteren naar wat je belangrijk vindt en dat ze daar rekening mee houden”, zegt Luna Cuypers uit Leuven (18). “Je moet jezelf kunnen zijn zonder daar een rem op te moeten zetten en zonder daar nadelen van te ondervinden. We moeten elkaar accepteren zoals we zijn”, vertelt Antwerpenaar Ilias El Kostit (23). Op dat vlak is er volgens hem nog werk aan de winkel. “We zijn op weg, maar we zijn er nog lang niet.”

Durven naar buitenkomen

Jonathan Peeters (22) uit Opwijk zit al zijn hele leven in een rolstoel. “Kunnen zijn wie je bent, is voor mij jezelf durven tonen. Ongeacht hoe je eruitziet of wat je beperkingen zijn, zoals in mijn geval. Ik heb al sinds mijn geboorte een fysieke handicap en ik vind dat we daarmee moeten durven naar buitenkomen. We moeten ervoor zorgen dat de samenleving iedereen in de armen sluit”, vertelt Jonathan.

Jonathan droomt van een toegankelijker Vlaanderen. “Ik vrees dat er nog heel veel werk is, maar tegelijk wil ik ook heel hoopvol zijn”, zegt hij. De twintiger is samen met Luna en Ilias een van de ambassadeurs van De Warmste Week. “Kunnen zijn wie je bent, is ook een thema dat sterk leeft bij de Mechelse jeugd en waar we hen samen met de scholen bij betrekken”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen. Het geld dat met DWW 2021 wordt ingezameld, gaat naar projecten die ervoor zorgen dat mensen gewoon zichzelf kunnen zijn.

“We moeten ervoor zorgen dat de samenleving iedereen in de armen sluit”, zegt Jonathan Peeters.

“We moeten ervoor zorgen dat de samenleving iedereen in de armen sluit”, zegt Jonathan Peeters. ©  Sven Van Haezendonck

Nu in het nieuws