Muzikant en pottenbakster openen restaurant Essen op Vinçotteplein

Broers Sebastian en Laurens Tas en eigenaars Caroline en Klaas. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Borgerhout -

Op het Vinçotteplein in Borgerhout opent deze week restaurant Essen. De eetgelegenheid plakt aan de site waar ook feestzaal Pekfabrik en café Plaza Real zitten en waar uitbaters Klaas Janssens (47) en Caroline Coenen (31) boven wonen. Caroline is pottenbakster en parttime boerin, Klaas is muzikant bij dEUS. “We zijn allebei gulzig wat het opstarten van nieuwe projecten betreft”, vertelt Caroline.

Rebecca Van Remoortere

Van een industriële bijbouw een warm restaurant maken. Borgerhoutenaars Klaas Janssens en Caroline Coenen kunnen dat. Restaurant Essen is een warme kubus geworden, van kop tot teen van kop tot teen aangekleed in een lijnenspel van licht en eik. Heel het interieur is één grote eyecatcher. “Het ontwerp is van Philip Metten, een bevriende kunstenaar. Hij maakte het ontwerp vijf jaar geleden al en heeft het volledig op maat van deze ruimte gemaakt”, aldus Klaas.

Een zicht op het interieur. 

Vijf jaar, dat is ook hoe lang Klaas en zijn partner Caroline al wisten dat ze hier op het Vinçotteplein nog een zaak zouden openen. “Twintig jaar geleden ben ik boven de Pekfabrik komen wonen. Na een paar jaar heb ik de ruimte van de Pekfabrik en van wat nu Plaza Real is, gekocht. Daar kwam dus een feestzaal en een café. Het stuk dat nu het nieuwe restaurant is, was toen nog eigendom van de stad. Maar dat heb ik dus ook aangekocht”, zegt Klaas. Er werden plannen gesmeed voor een derde zaak, er werd tijd gezocht. En toen kwam corona.

“We zijn allebei heel druk bezig. Ik heb een pottenbakkerij, organiseer de Buurderij in Borgerhout en werk één dag per week bij een boer op het veld. Klaas is verantwoordelijk voor de Pekfabrik en Plaza Real en is normaal altijd heel druk bezig met dEUS. Maar door de lockdown vielen onze hoofdberoepen weg en kregen we tijd om het concept van Essen eindelijk eens helemaal uit te werken.“

Essen is klaar voor de opening op vrijdag 24 september. Caroline en Klaas hebben een coördinerende rol in de zaak, maar chef Laurens Tas en zijn broer Sebastian houden het restaurant draaiende. Laurens stond eerder al in de keuken bij Dôme sur Mer en Marcel. “We gaan voor een 80% vegetarische keuken met vlees of vis als extra optie. Het wordt een moderne Frans/Belgische keuken met maar een paar gerechtjes op de kaart. Op dagen met optredens in de Roma willen we de klanten vroeg en snel eten kunnen geven, voor ze naar het optreden gaan. Voor een hoofdgerecht zal de prijs variëren tussen 23 en 28 euro”, zegt de chef.

Essen, genoemd naar het geboortedorp van Klaas, moet een restaurant en lunchplek voor de buurt worden. Er komt ook nog een groot terras op het Vinçotteplein zelf. Ondertussen wordt de rest van de site ook terug tot leven gewekt. Op 2 oktober opent de Pekfabrik met een feest dat het twintigjarig bestaan van Plaza Real viert. “We focussen eerst op het openen van het restaurant, dan op het café en de feestzaal en daarna duik ik terug de studio in om muziek te maken.”

En Carloline, die gaat weer pottenbakken. Heel het servies van het restaurant werd overigens persoonlijk door haar gedraaid. “Ik wil op termijn het servies ook verkopen in mijn atelier dat ook in dit gebouw ligt.”

  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten