Honderden arbeiders ArcelorMittal leggen werk neer: “Pakje frieten gaat onze honger niet stillen”

 

 ©  RR

Gent/Zelzate -

Bij de Gentse staalproducent ArcelorMittal is woensdagochtend een spontane staking uitgebroken. De arbeiders verwijten de directie een gebrek aan respect en het uitblijven van een CAO.

Koen van Waesberghe en Sander Luyten

De arbeiders van ArcelorMittal worden donderdag door het management getrakteerd op frieten met mayonaise. Een geste om de sfeer binnen het bedrijf wat te verbeteren. Dat is nodig, want woensdagochtend brak een spontane staking uit bij de Gentse staalreus. Een deel van de fabriek lag ook woensdagavond nog stil.

De arbeiders uitten hun ongenoegen over het management, zegt Claudio Rizzo, hoofdafgevaardigde van de liberale vakbond ACLVB: “De voorbije coronacrisis hebben de arbeiders risico’s genomen met hun gezondheid door te blijven werken en uren geklopt die in hun ogen niet meer normaal zijn.”

Honger niet gestild

Binnenkort zijn het CAO-onderhandelingen en de arbeiders willen dat het management een teken van respect geeft voor die geleverde inspanningen. “Ze willen meer krijgen dan de wettelijke loonmarge van 0,4 procent”, zegt Rizzo. Zijn collega Stijn Van Geem, hoofdafgevaardigde van het ABVV, vult aan: “Die frieten met mayonaise zijn natuurlijk leuk, maar daarmee is onze spreekwoordelijke honger niet gestild.”

Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal, probeerde woensdag de gemoederen te bedaren en sprak de arbeiders toe. Naar verluidt nam hij akte van de grieven van het personeel en beloofde hij dat er in de mate van het mogelijke rekening mee zal worden gehouden. “Maar we hebben ons natuurlijk te houden aan de wettelijke loonnorm”, klonk het.

Jan Cornelis, woordvoerder van ArcelorMittal, wilde woensdag alleen zeggen dat het bedrijf de bezorgdheden van de actievoerder begrijpt: “We willen in dialoog gaan om samen met personeel de toekomst van ons bedrijf voor te bereiden.”

Vacatures

Begin deze maand kwam ArcelorMittal nog in het nieuws omdat het bedrijf honderd vacatures heeft. Die nieuwe mensen moeten helpen “de leiderspositie verder uit te bouwen en de klimaatdoelstellinge te realiseren”. Het bedrijf is op zoek naar onderhouds- en productiemedewerkers, IT-specialisten, industrieel ingenieurs, bio- en burgerlijk ingenieurs, masters en professionele bachelors.

 

 ©  KVW

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent