VOORBESCHOUWING WK WIELRENNEN 2021 JUNIOREN MANNEN. Gaat Cian Uijtdebroeks vol in de aanval? Of rekenen de Belgen op de sprint van Vlad Van Mechelen?

 

 ©  BELGA

Vrijdagmorgen staat de eerste wegrit van dit WK op het programma. De junioren rijden acht ronden op het plaatselijke parcours waar zondag ook de finale bij de profs plaatsvindt. De Belgen - met Cian Uijtdebroeks als speerpunt - hebben meerdere mogelijkheden om een medaille binnen te halen.

Jonas Withouck

Start: 8u15 in Leuven

Aankomst: 11u15 in Leuven

Afstand: 121,4 kilometer

LIVE. Volg hier LIVE de eerste wegrit in Leuven: van start tot finish!

Het parcours

Het parcours van de wegrit voor junioren ligt volledig in Leuven. De jonge renners starten op het befaamde Ladeuzeplein en krijgen acht plaatselijke ronden van vijftien kilometer voor de kiezen. Ze moeten daarin telkens over vier hellingen: de Keizersberg (290 meter, 6,6%), de Decouxlaan (975 meter, 2,5%), de Wijnpers (360 meter, 8%) en de Sint-Antoniusberg (230 meter, 5,5%). In de slotkilometer gaat het eerst nog 750 meter licht omhoog (gemiddeld 2,2%) op de Geldenaaksevest, waarna de laatste 250 vlak zijn.

 

 ©  Flanders 2021

Mogen de Belgen dromen van het podium?

Met Cian Uijtdebroeks aan de start is het podium altijd mogelijk, maar dat zal niet vanzelfsprekend zijn. Het achttienjarige toptalent leek in de tijdrit nog wat hinder te ondervinden van zijn spierscheurtje dat hij opliep in een poging om een inbreker te verjagen. Ook het parcours is naar eigen zeggen niet op zijn lijf geschreven. De hellingen zijn te kort en de wedstrijd is niet zwaar genoeg. Uijtdebroeks heeft een groter volume dan de meeste van zijn leeftijdsgenoten en had daarom liever nog een pak meer kilometers en hoogtemeters in het parcours gezien. “Maar ik ga zelf proberen om de wedstrijd zo zwaar mogelijk te maken”, beloofde Uijtdebroeks.

Naast Uijtdebroeks komen Alec Segaert, Jelle Harteel, Jente Michels en Vlad Van Mechelen in actie voor de Belgen. Ook zij kunnen België een medaille bezorgen. Alec Segaert bulkt van het vertrouwen na zijn Europese titel en bronzen WK-medaille in het tijdrijden en kan wie weet met een nieuwe solo uitpakken. Als het tot een sprint met een uitgedund peloton komt, moeten we vooral naar de snelle Vlad Van Mechelen kijken. Hij werd begin september vierde op de EK-wegrit in Trento nadat hij de sprint van het peloton makkelijk won.

Alec Segaert was dolgelukkig met zijn bronzen medaille op het WK tijdrijden. 

Alec Segaert was dolgelukkig met zijn bronzen medaille op het WK tijdrijden. ©  BELGA

Dit zijn de andere favorieten

Op het EK in Trento voerden de Fransen Romain Gregoire en Lenny Martinez een knap nummertje uit. Ze toonden zich samen met de Noor Per Strand Hagenes de sterkste renners in koers op de slotklim en bleven uit de greep van het peloton. Opletten dus voor dat drietal.

Het drietal counterde op het EK in Trento een aanval op de slotklim van Cian Uijtdebroeks. Romain Grégoire werd Europees kampioen, Per Strand Hagenes werd tweede, Lenny Martinez derde.  

Het drietal counterde op het EK in Trento een aanval op de slotklim van Cian Uijtdebroeks. Romain Grégoire werd Europees kampioen, Per Strand Hagenes werd tweede, Lenny Martinez derde.  ©  AFP

Dit zijn de sleutelmomenten

Op een omloop met veel bochten heeft een peloton het altijd moeilijker een groepje vluchters terug te halen. Het zal dus zaak zijn voor de Belgen om minstens een mannetje mee te hebben voorin.

Als het tot een sprint komt met een uitgedund peloton, wat ook goed mogelijk is, moeten de Belgen in de slotkilometers een treintje vormen voor Vlad Van Mechelen. Hij is de snelste man en etaleerde op het EK zijn uitstekende vorm. Als zijn ploegmaats Van Mechelen goed over het oplopende stuk kunnen loodsen in de slotkilometer, kan hij het in de laatste vlakke 250 meter afmaken.

LEES OOK

Nu in het nieuws