RECENSIE. ‘Local valley’ van José Gonzalez: Een knappe staalkaart ***

 

Wellicht tot het einde van zijn dagen blijft José Gonzalez de man van die wonderbaarlijke cover van The Knife-hitje Heartbeats. Dat is jammer, want eigenlijk is de Zweeds-Argentijnse zanger zoveel meer dan dat. Het volstaat om zijn nieuwste album, Local valley, een kans te geven. Zeven jaar hebben de fans erop moeten wachten, maar het is een staalkaart geworden van waar Gonzalez allemaal toe in staat is.

Zo zit er ontegensprekelijk een frêle singer-songwriter in hem, die Nick Drake-gewijs de hindernissen van een mensenleven bezingt en een broodnodige compagnon is op moeilijke momenten. Waar Gonzalez zich het meest in onderscheidt, zijn de liedjes die meer bieden dan louter een akoestische gitaar en zijn mooie, zachte stem. Nummers waarin elektronica laag na laag toevoegt aan de muziek, tot het een hypnotiserende brij van prachtig lawaai wordt. Voor tinnitus geen gevaar hier: Gonzalez zalft liever dan hij slaat.

Waar we Gonzalez graag mee feliciteren na het beluisteren van Local valley: zijn meertaligheid. Voor het eerst in zijn carrière horen we hem naast het Engels ook in het Spaans en het Zweeds. Van dat laatste verstaan we werkelijk niets, maar het klinkt verrassend leuk.(Guy Stevens)

 

LEES OOK