Duurzaam schoolverkeer levert Kempense kinderen zakcentje op

Elke keer dat een leerling duurzaam naar school komt, spaart hij of zij vijf eurocent op een soort betaalkaart. 

Elke keer dat een leerling duurzaam naar school komt, spaart hij of zij vijf eurocent op een soort betaalkaart. © atb

Herselt, Hulshout -

In veertien Kempense gemeenten is het Bike2School-project van start gegaan. Kinderen die voortaan met de fiets, te voet of met de step naar school komen verdienen bucks, een virtuele betaalmunt waarmee ze aankopen kunnen doen bij deelnemende handelaars en foornijveraars.

Bike2School is een initiatief van veertien Kempense gemeenten en de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK). Onder het motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is in 86 Kempense lagere scholen het project van start gegaan met de bedoeling 40% meer duurzame schoolverplaatsingen te maken, goed voor een CO2-besparing van 972 ton op jaarbasis. De initiatiefnemers hopen 14.000 lagereschoolkinderen en hun ouders te bereiken.

Het gros van de basisscholen op het grondgebied van Hulshout en Herselt doen mee. In onder andere Varenwinkel maakten de ouders en leerlingen maandag kennis met het systeem. “Elke keer dat een leerling duurzaam naar school komt, spaart hij of zij vijf eurocent op een soort betaalkaart”, vertelt Pieter-Jan Parrein, Herseltse schepen van Flankerend Onderwijsbeleid (N-VA). “In de periode van november tot en met februari is de beloning zelfs tien eurocent per gescand ritje. Met de gespaarde bucks kunnen de kinderen dan kleine dingetjes zoals ijsjes en snoepjes kopen bij de deelnemende handelaars. De bucks kunnen ook gebruikt worden op kermisattracties. Met het initiatief slaan we meerdere vliegen in een klap want ook de lokale handel wordt hiermee ondersteund.”

Milieu en gezondheid

Het fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen. Bike2School vormt een aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. Kinderen die naar school trappen of stappen, helpen bovendien het milieu en bewegen meer wat hun gezondheid ten goede komt. “Het is leuk om te zien met welk enthousiasme onze lagereschoolkinderen naar school fietsen”, zegt de Hulshoutse schepen van Onderwijs Elien Bergmans (CD&V). “We zijn dan ook ontzettend blij met het aantal inschrijvingen voor dit project. Elke extra leerling die we kunnen overtuigen om met de fiets of te voet naar school te komen, is mooi meegenomen.”

Subsidies 

IOK coördineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel. Voor dit project ontvangen de projectpartners via verschillende kanalen meer dan 600.000 euro aan subsidies. De gemeenteraden van de verschillende deelnemende gemeenten stelden het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren. De registratie van de afgelegde duurzame ritjes gebeurt automatisch.

Directeur Luc Nys van de Vrije Basisschool van Varenwinkel was maandag op het appel toen zijn deelnemende leerlingen met de fiets aan de hand onder de scanner doorstapten. “Het signaal van Bike2School is het belangrijkste: een oproep aan de ouders om te voet of met de fiets hun kinderen naar school te brengen. Al jaren ondersteunen we als Octopus-school acties voor een duurzaam schoolverkeer: ‘Helm Op Fluo Top’ en ‘Zichtbaar in het verkeer’ zijn daar enkele voorbeelden van, net als nu ‘Bike2School’. Elk sensibiliserend initiatief in die zin is meer dan welkom”, besluit de directeur. (tab)

Nu in het nieuws