3M ontkent vermeende drukuitoefening op omgevingsinspectie

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht ontkent dat het druk zou hebben gezet op de omgevingsinspectie om een lakse handhaving van de milieuwetgeving te bekomen. 3M doet dat in een reactie op door VRT verspreide teasers van het programma “Pano”, dat donderdagavond een reportage brengt met (anonieme) getuigenissen over de PFOS-affaire en de manier waarop de omgevingsinspectie de voorbije 15 jaar met vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven omging.

Bron: BELGA

“3M heeft opgemerkt in de teasers voor de VRT Pano-reportage van vanavond dat er door anonieme getuigen binnen de omgevingsinspectie gesuggereerd wordt dat er licht werd omgesprongen met de handhaving van de milieuwetgeving, al dan niet onder druk van 3M”, klinkt het donderdag in een mededeling van het bedrijf. “Er zijn nooit ongepaste afspraken gemaakt met milieu-inspecteurs en die zullen er ook nooit zijn. Wij werken integendeel nauw samen met de verschillende milieuoverheden om de lozingslimieten voor bepaalde stoffen naar beneden te halen en wij zullen dit blijven doen.”

3M zegt continu te investeren in “technologie om essentiële producten te maken”, maar ook te gaan voor een “maximale beperking van onze milieuvoetafdruk” door de lozingen te beperken. “Recente staalnames bevestigen dat de additionele zuiveringscapaciteit haar vruchten afwerpt”, meent het bedrijf.

Volgens VRT getuigen anonieme milieu-inspecteurs in “Pano” over onder meer een ernstig personeelstekort, veroorzaakt door besparingen, en politieke beïnvloeding via hun leidinggevende.

LEES OOK. Elke Vlaming krijgt te veel PFAS binnen, maar acute maatregelen komen er niet: “Er sterven ook twee mensen per dag in het verkeer, maar we schaffen het verkeer niet af”

“Hallucinant”

Vrijdag komt de Vlaamse onderzoekscommissie PFAS-PFOS trouwens opnieuw samen. In het Vlaams Parlement staat dan een hoorzitting met vertegenwoordigers van Oosterweel-bouwheer Lantis op de planning.

De voorzitter van die commissie, Hannes Anaf (Vooruit), roept de getuigen op hun informatie te bezorgen aan de commissie. “Wat een aantal anonieme ambtenaren getuigden in de reportage, was werkelijk hallucinant. Ik zou hen dan ook willen oproepen om, eventueel anoniem als klokkenluiders, alle informatie en hun getuigenis te bezorgen aan onze onderzoekscommissie. Want wij willen tot op het bot gaan. Om na te gaan wie in de fout ging, maar ook om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan voorvallen.”

“Uit de getuigenissen in de Pano-reportage blijkt sprake te zijn van politieke druk waarmee milieu-inspecteurs te maken krijgen. Het is ook geen geheim dat de Vlaamse regering in de eerste plaats een gunstig vergunningsklimaat wil creëren. De Vlaamse regering slaagt er niet in om haar burgers te beschermen, maar soigneert wel graag de grote bedrijven. Dat is bijzonder kwalijk”, zegt Anaf nog.

“Nooit economie boven milieu gezet”

Joke Schauvliege (CD&V), die minister van Leefmilieu was van 2009 tot 2019 is heel duidelijk: er is nooit invloed geweest vanuit haar kabinet naar de milieu-inspectie, zegt ze aan VRT NWS. Volgens Schauvliege werkte de inspectie volledig autonoom. Over de personeelsbesparingen zegt de voormalige minister dat ze het regeerakkoord uitvoerde, wat een besparing van 6 procent vastlegde voor alle administraties. Volgens Schauvliege werd er echter “met mate en selectief bespaard op milieuhandhaving”, al kon niet iedereen die met pensioen ging worden vervangen binnen de dienst.

“Ik heb als minister nooit economie boven gezondheid of milieu gezet”, zegt Schauvliege. Ze wenst nu haar volle medewerking te verlenen aan de onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. “Ik roep de bronnen uit de ‘Pano’-reportage op om uit de anonimiteit te treden en al hun informatie te delen met de onderzoekscommissie zodat de rotte appels uit het systeem gaan en zodat alle mogelijke fouten die gemaakt zijn, kunnen blootgelegd worden”, aldus nog Joke Schauvliege aan VRT NWS.

Audit bij handhavingsdiensten Omgeving

In een reactie zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dat “politieke beïnvloeding om een oogje dicht te knijpen bij bepaalde bedrijven onaanvaardbaar” is . “Daarom roep ik de betrokken inspecteurs of ex-inspecteurs dan ook op om formeel klacht neer te leggen indien hij of zij gedwongen werd zaken te verdoezelen. Zo kan er ook daadwerkelijk opgetreden worden, desnoods strafrechtelijk. Klokkenluiders kunnen en zullen ook bescherming krijgen”, aldus Demir.

De N-VA-minister zegt ook dat ze onlangs al beslist heeft om een systeemaudit te laten uitvoeren bij de verschillende handhavingsdiensten binnen het beleidsdomein Omgeving. Die audit moet “verbeterpunten aanreiken en knelpunten identificeren”. Als zou blijken dat de besparingen negatieve gevolgen hebben gehad op de inspecties, is de minister bereid die besparingen terug te schroeven.

Minister Demir heeft ook al verschillende keren gehamerd op de noodzaak van een betere gegevensuitwisseling tussen de betrokken Vlaamse diensten. Zelf heeft ze daarvoor een speciale verbindingsofficier aangesteld. Er is ook eerder al beslist één Vlaams bestuurlijk sanctieregister uit te werken waarin alle handhavingsacties- en acties verzameld worden en die toegankelijk is voor andere handhavers, gaande van de lokale besturen tot het openbaar ministerie en de politie.

LEES OOK

Nu in het nieuws