Veldwachter ’s nachts betrapt in bos met geweer, vergif en vallen op zak: zeven maanden cel geëist

 

 ©  if

Asse/Opwijk/Aalst -

Het parket Halle-Vilvoorde heeft donderdag een gevangenisstraf van zeven maanden, met probatie-uitstel, en een geldboete van 8.000 euro gevorderd tegen een bijzondere veldwachter die betrapt werd terwijl hij vermoedelijk aan het stropen was. Tegen de man die hem vergezelde, werd een gelijkaardige straf gevorderd. Beide mannen werden ‘s nachts betrapt in het Kravaalbos in Asse en hadden een jachtgeweer met nachtkijker bij. De verdediging vroeg de vrijspraak.

BelgaBron: BELGA

In de nacht van 13 op 14 november hielden inspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos een controle in het Kravaalbos, dat zich uitstrekt over het grondgebied van Asse, Opwijk en Aalst, omdat buurtbewoners melding hadden gemaakt van nachtelijke geweerschoten en de wildpopulatie er onverklaarbaar was gedaald. Tijdens die controle stootten de inspecteurs op een wagen met emblemen van bijzondere veldwachter, waarin twee mannen zaten van wie er één ook dat embleem droeg en zich als zodanig voorstelde.

“Volgens de twee mannen waren ze een controle aan het doen op loslopende honden en eventuele everzwijnen”, zei het parket. “Alleen was de bijzondere veldwachter ver buiten het gebied waarvoor hij bevoegd was. De mannen hadden ook een schietensklare jachtkarabijn bij waarop een nachtkijker gemonteerd was, en elk van hen had een warmtecamera. In het Kravaalbos was om dat moment geen sprake van bijzondere jacht op everzwijnen en het wapen dat ze bijhadden, was van kaliber .22, wat niet toegelaten is voor de everzwijnenjacht, maar wel geschikt is voor de jacht op klein wild.”

Vergif en klem

De huiszoeking bij de veldwachter leverde ook nog een verboden klapnet voor de vogelvangst op, en bij zijn kompaan werden verschillende niet-vergunde vuurwapens, zes potjes vergif, een verboden pootklem, en een kooival aangetroffen, aldus het parket. Beide mannen hangt een gevangenisstraf van zeven maanden en een geldboete van 8.000 euro boven het hoofd.

Volgens de verdediging van beide verdachten hebben de inspecteurs van Natuur en Bos echter hun bevoegdheid overschreden, zodat hun cliënten moeten vrijgesproken worden. “De inspecteurs waren zogezegd hun toezichtrechten aan het uitvoeren maar er was al aangifte gedaan van een misdrijf, zodat er eigenlijk een opsporingsonderzoek moest plaatsvinden”, klonk het. “Onze cliënten waren daar wel degelijk om te controleren op loslopende honden en everzwijnen, en hadden voor die everzwijnenjacht de toestemming van de jachtrechthouder. Die nachtkijker was geen nachtkijker maar een warmtebeeldcamera die voor de richtkijker gemonteerd was. Dat is niet verboden.”

Het vergif en de pootklem waren ooit aangekocht om een rattenplaag te bestrijden en van het klapnet is niet duidelijk of het wel om een verboden model is, aldus nog de verdediging.

De rechtbank velt haar vonnis op 21 oktober.

Nu in het nieuws