Atletiekvereniging (SAV) brengt hulde aan overleden stichter Louis Wouters: “Altijd langs de piste met drie chronometers om de hals”

SAV-voorzitter Marc Persoons met de kinderen en kleinkinderen van clubstichter Louis Wouters. Dochter Greet draagt een koker met wat as van haar overleden vader. © JAA

Schoten -

Na een druk bijgewoonde avondtraining werd op de piste in het park het vijftigjarig bestaan gevierd van de Schotense Atletiekvereniging (SAV). Voorzitter Marc Persoons en tientallen leden maakten van de gelegenheid gebruik om hulde te brengen aan Louis Wouters, de eind vorig jaar overleden stichter en legendarische trainer van de club.

Jan Auman

Louis Wouters overleed 12 november 2020. Hij werd 95 jaar oud. Maar de vele atleten die hem gekend hebben en hem waarderen voor zijn tomeloze inzet op en langs de naar hem genoemd piste, hadden door corona nooit de kans gehad om die gevoelens in het openbaar te uiten tegenover de familie van de grote pionier.

“De viering van ons gouden jubileum op 22 september - dag op dag vijftig jaar nadat Louis samen met Louis Leenaerts en Jos De Borger in café Breughel de oprichtingsakte ondertekende - vormde de ideale gelegenheid om dit alsnog te doen. Want zonder Louis was deze club er nooit gekomen. Zijn belang, ook later al toegewijd trainer, kan niet overschat worden”, sprak zijn opvolger Marc Persoons.

Een deel van de leden van de bloeiende en nu precies vijftigjarige Schotense Atletiekvereniging. © JAA

Blauwe Adidas trainingspak

SAV verkeert op haar vijftigste in topvorm. Meer dan tweehonderd leden genieten er recreatief en in competitieverband van de atletieksport op de door de gemeente tien jaar geleden aangelegde en pas nog schoongemaakte tartanpiste. Steven Lierman, hoofddocent administratief recht aan de KU Leuven, is één van hen. Ook hij bewaart dierbare herinneringen aan Louis Wouters, die tot kort voor zijn dood training bleef geven in zijn onafscheidelijk blauwe Adidas-trainingspak en met altijd minstens drie chronometers om de hals.

“Hij volgde ieders prestaties op de voet. Ook wie niet de snelste tijden liep op de piste of in het veld, kon op zijn aandacht rekenen. Hij moedigde aan om vol te houden en beter te doen. Hij was zijn tijd trouwens ver vooruit. Wat nu ‘core stability’ heet, paste Louis veel eerder toe als ‘vormspanning’”, vertelde Lierman. Die bezorgde de kinderen van Louis een teruggevonden en eigenhandig door hun vader geschreven relaas van de oorlogsjaren in Merksem, waar hij was opgegroeid. “Het toont de veelzijdigheid aan van deze bijzondere man. Louis heeft ons ook nog geleerd dat we de oorlog nooit mogen vergeten”, knoopte zijn poulain er nog een levensles aan vast.

Wijlen Louis Wouters in zijn bekende blauwe trainingspak omringd door enkele ‘jonge’ turnsters waaraan hij net als aan de lopers van de SAV tot kort voor zij dood training bleef geven. © JAA

As

“Dit is een heel mooi gebaar van de SAV”, vertolkte Louis’ zoon Herman de gevoelens van de familie. Ook zijn broer Luc en hun zussen Rita en Greet waren voor de herdenking naar het gemeentepark gekomen net als bijna alle zes kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. “Hier bezig zijn met de begeleiding van atleten in het park en daarnaast al even intens turnles geven aan de gymnasten van Sint-Jozef, die andere vereniging die hem na aan het hart lag. Dat was zijn lang leven. Vaders tijd was mooi verdeeld tussen die twee. Behalve de laatste twee weken van augustus. Die brachten we met de hele familie ieder jaar door in Nieuwpoort.”

Daar aan de kust, werd een deel van de as van Louis Wouters door zijn kinderen vanop een golfbreker in de Noordzee gestrooid. De familie wilde dat ritueel graag herhalen in de omgeving van de Atletiekpiste Louis Wouters, maar kreeg geen toelating van de gemeente. “De wet verbiedt dit. Hoe jammer dat ik dit zelf ook vind”, zat de aanwezige burgemeester Maarten De Veuster wat verveeld met de weigering, Net als sportschepen Paul De Swaef (N-VA) beseft hij maar al te goed wat een draaischijf Louis Wouters is geweest voor het Schotense verenigingsleven. ( jaa)

SAV-voorzitter Marc Persoons enkele bestuursleden-lopers bij de versierde Louis Wouters Piste. © JAA

Deze tastbare herinnering hang al van bij het inlopen van de tartanpiste tien jaar geleden aan de muur van de SAV-kantine. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten