Schoolkinderen herdenken omgekomen leeftijdsgenoten

De vijfdejaars van (W)Onderwijs herdenken met kruisjes de zes weeskinderen die enkele dagen voor de Bevrijding door een Britse granaat omkwamen. 

De vijfdejaars van (W)Onderwijs herdenken met kruisjes de zes weeskinderen die enkele dagen voor de Bevrijding door een Britse granaat omkwamen. © Hans Otten

Herentals -

Een klasje vijfdejaars van (W)Onderwijs ontfermt zich het komende jaar over het monument dat de zes omgekomen weeskinderen in 1944 herdenkt. De kinderen brachten donderdag een hulde aan de slachtoffertjes.

Hans Otten

Het noodlot sloeg tragisch toe op 15 september 1944, toen tijdens de bevrijdingsgevechten een verdwaalde Britse granaat op de binnenkoer van het Franciscanessenklooster in de Herentalse Nonnenstraat insloeg. Op dat moment begaf een groep weeskinderen zich terug van de toiletten naar hun schuilplaats in de kelder van het klooster. De ravage was enorm, de binnenplaats lag bezaaid met dode en zwaargewonde kinderen. Zes meisjes van 7 tot 11 jaar komen bij het incident om. Wat het extra pijnlijk maakt: acht dagen later is Herentals bevrijd en viert het volk feest.

Verschillende verenigingen leggen met hulp van de kinderen kransen neer bij het monument.

Verschillende verenigingen leggen met hulp van de kinderen kransen neer bij het monument. © Hans Otten

In het binnenhof van het klooster vond donderdag de overdracht van het peterschap over het monument voor de gesneuvelde kinderen plaats. Sinds de viering van 75 jaar Bevrijding neemt een klas van het vijfde of zesde leerjaar van basisschool (W)Onderwijs de zorgen over het herdenkingsbeeldje uit 2017 op zich. Dit klasje vijfdejaars is het derde dat er zich over ontfermt. “Geschiedenis is niet wat er gebeurd is, geschiedenis is wat mensen zich herinneren”, lazen de kinderen bij de plechtige overdracht voor. “Door het offer van deze oorlogsslachtoffers is ons leven nu vrij.”

De organisatie is in handen van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0.

De organisatie is in handen van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0. © Hans Otten

Die plechtigheid voltrok zich in het bijzijn van enkele vaderlandslievende verenigingen uit Herentals en vertegenwoordigers van de stad Herentals, Defensie en militaire (herdenkings)groepen. Het doel van de jaarlijkse herdenking met deelname van jongere generaties is precies vermijden dat de gruwelijke episodes in de vergetelheid geraken.

Nu in het nieuws