Regisseur van ‘No Time To Die’: “James Bond was in feite een verkrachter in oudere films”

regisseur Cary Joji Fukunaga  

regisseur Cary Joji Fukunaga  ©  AFP

Het personage James Bond was in ‘Thunderball’, de vierde James Bond film, in feite een verkrachter. Dat heeft regisseur Cary Joji Fukunaga gezegd tijdens een interview aan The Hollywood Reporter.

De 44-jarige regisseur Cary Joji Fukunaga verwijst naar een scène uit Thunderball, een film uit 1965 waarin Sean Connery het personage James Bond vertolkte. In die bewuste scène zou Bond op een gewelddadige manier een verpleegster kussen, terwijl zij zijn avances afwijst. In een andere scène chanteert Bond de verpleegster: als ze met hem de lakens deelt, zal hij geen informatie lekken die haar haar job kan kosten. Vervolgens trekt hij de kleren uit van de vrouw en duwt hij haar de sauna in.

Zo’n scènes zouden vandaag niet meer gedraaid worden, stelt Fukunaga, die de langverwachte nieuwe Bond-film regisseert: No Time To Die. “Bond was in feite een verkrachter”, zei hij. “Die vlieger zou vandaag niet meer opgaan.” Ook in Goldfinger, de derde James Bond-film, zou een scène zitten die vandaag niet meer door de vingers kan: een lesbisch personage zou “genezen” moeten worden.

(lees verder onder de foto)

 

 ©  © Cinema Publishers Collection/

Vrouwelijke opvolger

In tegenstelling tot de eerste films draagt de 25ste James Bond-film gendergelijkheid hoog in het vaandel. No Time To Die wordt zelfs aangeprezen als de Bond-film met de meest gelijke verhoudingen tussen de mannelijke en vrouwelijke personages. Meer zelfs: de opvolger van Craig - die al in 2016 aankondigde dat hij zou stoppen met de rol - is wellicht actrice Lashana Lynch.

LEES OOK. Acteur Daniel Craig over James Bond: “Het was niet gemakkelijk, ik heb me mentaal en fysiek slecht gevoeld”

Al suggereerde Baraba Broccoli, sinds 1995 uitvoerend producent van de Bond-films, eerder dat de rol beter bij een man blijft. Wel zei ze: “Ik denk dat de mensen, met wat schoppen en schreeuwen erbij, eindelijk beginnen te accepteren dat vrouwonvriendelijke scènes niet langer acceptabel zijn. Godzijdank. Bond is een personage dat in 1952 werd geschreven en de eerste film kwam uit in 1962. We hoeven mannelijke personages niet in vrouwelijke te veranderen, maar laten we wel meer vrouwelijke personages creëren en het verhaal passend maken bij hen.”

No Time To Die gaat op 28 september in première in de Londense Albert Hall. Een vervanger voor Daniel Craig is nog niet officieel aangekondigd. 

 

 ©  AP

(evdg)