Mathieu van der Poel weet nu al dat hij “pijn” gaat hebben tijdens en na het WK: “Wout van Aert zou een mooie wereldkampioen zijn”

 

 ©  GEERT TRESIGNIE

Lange tijd was het onzeker of Mathieu van der Poel zou deelnemen aan het WK. Maar de Nederlander hakte begin deze week de knoop door en gaat voluit voor een eerste regenboogtrui op de weg. “Het wordt een loodzware wedstrijd”, zegt hij op de website van Alpecin-Fenix.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Ook bij Alpecin-Fenix zijn ze blij dat Mathieu van der Poel het WK rijdt: “Het is eentje dat hij niet kán laten schieten”

Door aanhoudende rugklachten brak de Nederlander voortijdig zijn hoogtestage af en gaf hij forfait voor het WK mountainbike en de Benelux Tour. Pas vorige week zondag kwam hij voor het eerst terug in competitie in de Antwerp Port Epic, die hij meteen won. Afgelopen weekend reed Van der Poel zowel de Primus Classic als de Gooikse Pijl.

En nu zondag staat de wegrit van het WK in Vlaanderen gepland, op een parcours dat hem op het lijf geschreven is. “Ik voel me vrij goed”, aldus Van der Poel. “Ik ben blij met de progressie de ik de voorbije weken gemaakt heb. De sessie met de fysiotherapeut hebben de spanning helpen verlichten en ik heb zo hard mogelijk getraind om mijn rugspieren te versterken. Het is een traag proces geweest, maar er is vooruitgang en dat is bevredigend.”

Maar aan 100 procent zal VdP niet aan de start staan. “Ik heb niet de beste voorbereiding gehad en ik ben er zeker van dat mijn rug na de koers pijn gaat doen. Ik heb echter alles gedaan om in een zo goed mogelijke conditie aan het WK te kunnen beginnen. Ik was niet geweldig fris het voorbije weekend, maar dat kwam door enkele zware trainingen voordien. Hoe mijn vorm is vergeleken met de Strade Bianche? Moeilijk te vergelijken, toen was ik op mijn allerbest. De situatie is nu anders, maar ik voel dat ik er klaar voor ben. Anders zou ik niet van start gaan.”

 

 ©  George Deswijzen

Van Aert is favoriet

Van der Poel geeft ook aan dat hij fan is van het parcours, omdat dat wel wat weg heeft van de Brabantse Pijl. En dat de klimmetjes van het WK “pijn zullen doen” vanwege de afstand. Maar naar welke rivalen kijkt hij zondag vooral?

“Wout van Aert is natuurlijk een grote favoriet, hij is er klaar voor”, klinkt het. “Hij zou een mooie wereldkampioen zijn. Ik verwacht ook veel van het Franse team met titelverdediger Julian Alaphilippe. Ook Italië en Denemarken horen bij de sterkste teams. En Nederland? Ik geloof dat we een sterke ploeg hebben, met verschillende types van renners. Maar net als in het voorjaar moet ik het in de finale nog zelf kunnen afmaken. Het wordt sowieso een loodzware wedstrijd. De renner met de beste benen zal hier ongetwijfeld winnen.”

Of dat Van der Poel zelf zal zijn, dat is nog een groot vraagteken. Maar de Nederland mikt slechts op één plek. “Ik ben iemand die altijd gaat voor het beste resultaat: de overwinning. Maar afhankelijk van hoe de wedstrijd verloopt, kan ik misschien ook blij zijn met een medaille of een top tien.”

LEES OOK

Nu in het nieuws