Advocaat Dries Van Langenhove wil nietigheid van onderzoek onderzoeksrechter: “Linkse, onnozele voorwaarden”

© Het Nieuwsblad

Bron: BELGA

In de zaak rond Schild & Vrienden wil Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove, grote delen van het onderzoek nietig verklaard zien omdat het uitgevoerd werd door een volgens hem partijdige onderzoeksrechter, die Van Langenhove “linkse, onnozele voorwaarden” zoals een bezoek aan de Dossinkazerne oplegde. Dat bleek op de zitting van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling, die de regelmatigheid van het onderzoek nagaat.

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Intussen is Van Langenhove Kamerlid, verkozen op een lijst van Vlaams Belang. De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en volgde het advies van de commissie Vervolgingen.  

LEES OOK. Dries Van Langenhove niet aanwezig bij start onderzoek regelmatigheid KI Gent

 De Gentse raadkamer moet beslissen of Dries Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden, maar de verdediging van Van Langenhove diende een verzoekschrift tot bijkomende onderzoekshandelingen in. Het verzoekschrift kwam er na de beslissing van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na het wrakingsverzoek van Van Langenhove, die aanvoerde dat Serlippens partijdig was.

“Linkse, onnozele voorwaarden”

Rieder verwees naar tweets die Serlippens had geliket, waaruit zou blijken dat ze vooringenomen was tegen zijn cliënt. Volgens de advocaat ging de “elitaire” onderzoeksrechter ook in de fout door “linkse, onnozele voorwaarden” aan zijn cliënt op te leggen, zoals het bezoek aan de Dossinkazerne. Als het onderzoek van de onderzoeksrechter overeind zou blijven, zou dat volgens Rieder “de nekslag voor de rechterlijke overheid” betekenen. 

De kamer van inbeschuldigingstelling gaat op 15 november verder met het horen van de partijen in kader van het toezicht op de regeling van de rechtspleging. De procedure zorgt dus voor maandenlange vertraging in het dossier. Na de beslissing van de KI keert de zaak normaal terug naar de raadkamer in Gent, die moet oordelen over wie zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

LEES OOK. Transgender kandidate ‘K2 zoekt K3’ reageert met gevat filmpje op kritiek Dries Van Langenhove

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten