Veiligheidspact AUKUS

Franse president beantwoordt oproep Australische premier niet, Macron strijkt wel plooien glad met Biden

Frans president Emmanuel Macron is verbolgen over het veiligheidspact AUKUS. 

Frans president Emmanuel Macron is verbolgen over het veiligheidspact AUKUS. ©  REUTERS

Een telefoongesprek van de Australische premier Scott Morrison aan de Franse president Emmanuel Macron bleef onbeantwoord, vertelde Morrison woensdag in Washington aan verslaggevers. “We zullen geduld hebben”, zei hij volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk. De plooien tussen Macron en Amerikaans president Joe Biden werden woensdag wel gladgestreken.

adbBron: BELGA, Witte Huis, CNN

De Franse president Macron is verbolgen over het veiligheidspact AUKUS tussen het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië waardoor de aankoop van Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro niet doorgaat. De Franse ambassadeurs in de VS en Australië werden teruggeroepen en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian sprak van “een dolk in de rug” door Canberra en een “brutale” beslissing van Biden.

LEES OOK. Frankrijk op ramkoers met VS, VK en Australië: wat is de duikbootaffaire en wat zijn de gevolgen? (+)

Tussen Frankrijk en de VS kon de crisis woensdag ontmijnd worden. De Amerikaanse president Joe Biden had op zijn vraag een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot, waarna bekendgemaakt werd dat de Franse ambassadeur volgende week zal terugkeren naar Washington.

Tijdens het telefoongesprek, dat zo’n halfuur duurde, waren Biden en Macron het erover eens dat “de situatie baat gehad zou hebben bij open consultaties tussen bondgenoten over zaken van strategisch belang voor Frankrijk en onze Europese partners”. “President Biden drukte zijn blijvende toewijding daaromtrent uit”, volgens een gezamenlijke mededeling.

In het telefoongesprek gaf Amerikaans president Joe Biden toe dat er meer overleg had moeten zijn. 

In het telefoongesprek gaf Amerikaans president Joe Biden toe dat er meer overleg had moeten zijn. ©  REUTERS

Biden en Macron kwamen overeen elkaar eind volgende maand in persoon te ontmoeten in Europa, om “gedeelde inzichten” te bereiken. “De twee leiders hebben beslist om een proces te openen van diepgaande consultaties, met als doel de voorwaarden te creëren om vertrouwen te verzekeren en concrete maatregelen voor te stellen richting gedeelde doelen.” Biden drukte ook zijn steun uit voor “het belang van een sterkere en meer capabele Europese defensie”, een prioriteit van Macron.

Volgens het Witte Huis was de toon van het gesprek vriendelijk, en vond Biden het belangrijk om duidelijk te maken dat hij geloofde dat er meer overleg kon geweest zijn. Biden neemt verantwoordelijkheid voor wat op dat vlak fout liep, aldus het Witte Huis.

Even later deelde een topverantwoordelijke van de VS mee dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian elkaar donderdag in New York zullen treffen voor een tête-à-tête. De twee mannen hadden woensdagavond al “een goede gedachtewisseling” in de marge van een vergadering van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, en “we verwachten dat ze donderdag opnieuw even bilateraal zullen samenzitten”, aldus de verantwoordelijke aan de pers.

Morrison geamuseerd door Johnson

Tussen Frankrijk en Australië blijven de betrekkingen gespannen. In tegenstelling tot Biden, is Australisch premier Morrison er nog niet in geslaagd met Macron te bellen, en de post van de Franse ambassadeur in Australië blijft voorlopig onbemand. “De tijd is er nog niet rijp voor”, zei de Australische premier, die nogmaals benadrukte dat hij handelde in het belang van Australië.

Australisch premier Scott Morrison ontmoette in Washington onder anderen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. 

Australisch premier Scott Morrison ontmoette in Washington onder anderen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. ©  AFP

De Britse premier Boris Johnson gebruikte woensdag minder subtiele bewoordingen aan het adres van Macron: “Prenez un grip” en “Donnez-moi un break”, zei hij tegen verslaggevers in Washington. Morrison zei dat hij “geen Frans spreekt” maar geamuseerd was door de uitspraak van de Britse premier.

De leiders van de drie AUKUS-landen lichtten eerder toe dat hun pact bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in de regio Azië-Pacific te garanderen. Dat leverde kritiek op vanuit China, dat de VS, Groot-Brittannië en Australië in een reactie verweet een “Koude Oorlog-mentaliteit” te hebben. Biden herhaalde woensdag het belang van Franse en Europese aanwezigheid in de regio Azië-Pacific.

LEES OOK. “Dit doet denken aan Trump”: Frankrijk en China ziedend over nieuwe militaire alliantie en contractbreuk (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws