Ex-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck verdacht van gesjoemel bij verkoop Anderlecht aan Coucke

 (rechts) vervolgen. Marc Coucke (links) wordt als benadeelde partij gezien, die miljoenen te veel betaalde.  

(rechts) vervolgen. Marc Coucke (links) wordt als benadeelde partij gezien, die miljoenen te veel betaalde.  ©  BELGA

Het parket wil de ex-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck vervolgen voor vermeende onregel­matigheden bij de verkoop van de voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Dat meldt De Tijd op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. Marc Coucke wordt als benadeelde partij gezien. Volgens bedragen die circuleren, zou hij 5 miljoen euro te veel voor de club hebben betaald. Coucke en/of de voetbalclub zelf bekijken of ze zich burgerlijker partij zullen stellen met het oog op een mogelijke schadevergoeding.

Bron: BELGA

De Brusselse onderzoeksrechter Laurence Heusghem heeft het onderzoek naar de verkoop afgerond. Binnenkort gaat het dossier naar de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of hij de vorige club­eigenaar Vanden Stock, voormalig algemeen manager Van Holsbeeck en ex-CEO Van Biesbroeck doorverwijst naar de correctionele rechtbank. Het federaal parket wil geen commentaar geven, maar volgens verschillende bronnen wil het parket hen voor de rechter brengen voor valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

“Ik laat het gerecht zijn werk doen. Ik ga ervan uit dat alles correct verlopen is in de verkoop en wacht af”, reageerde Van Biesbroeck aan onze redactie. Van Holsbeeck wil niet reageren. Coucke stuurde via Twitter een reactie. “Ik dank het gerecht voor het diepgaand onderzoek in deze zaak. Vanzelfsprekend wordt nu onderzocht of ikzelf en/of Rsca zich burgerlijke partij zullen stellen teneinde inzage in het dossier te hebben en eventuele schadeloosstellingen te verkrijgen. Verheugd en tegelijk triest om dit dossier, zal ik er (als steunend hoofdaandeelhouder) samen met het clubmanagement en de sportieve staff alles aan doen opdat de vele supporters vooral weer kunnen vooruitkijken naar een mooie, waardige en succesrijke toekomst voor RSCA.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een vierde betrokkene die het parket wil vervolgen, is de spelersmakelaar Christophe Henrotay. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Het onderzoek naar de verkoop van Anderlecht in 2017 kwam voort uit een onderzoek naar de transfer van Aleksandar Mitrovic, die hij organiseerde. De naam van Van Holsbeeck viel ook in dat dossier. Hij werd in verdenking gesteld van witwassen, schriftvervalsing en omkoping.

Coucke en/of de voetbalclub zelve bekijken of ze zich burgerlijke partij zullen stellen met het oog op een mogelijke schadevergoeding. Dat zegt Coucke donderdag via Twitter. Via Twitter bedankt Coucke het gerecht voor “het diepgaand onderzoek in deze zaak”. “Vanzelfsprekend wordt nu onderzocht of ikzelf en/of RSCA zich burgerlijke partij zullen stellen teneinde inzage in het dossier te hebben en eventuele schadeloosstellingen te verkrijgen”, luidt de reactie.

(blg, jug)

LEES OOK. Hoe groot is de schade voor Marc Coucke na financiële klap van Perrigo?

LEES OOK. Ex-voorzitter Roger Vanden Stock is nog altijd niet gerust in de toekomst: “Ik vrees voor het faillissement van Anderlecht”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten