Vissen krijgen meer ademruimte in Rodeloop

© RTV

Kasterlee -

De provincie voert werkzaamheden uit aan de Rodeloop in Kasterlee om het visbestand in de beek meer kansen te geven. Een visvriendelijke helling vervangt een houten stuw en er komt een nieuwe zomerbedding.

In de Rodeloop, een zijloop van de Wamp, proberen vissen via verschillende zijlopen hogerop te geraken om betere plekjes te vinden om te paaien, te rusten of voedsel te vinden. Maar in de Rodeloop loopt het nog strop door een stuwtje in de buurt van de straten Bushagen en Vorsel in Kasterlee. De provincie gaat die stuw vanaf volgende week uitbreken. Vanaf de stuw moet de bodem langzaam richting de monding van de Mostenloop hellend oplopen.

De aannemer ruimt hiervoor eerst het slib en verhoogt daarna de bodem met betere grond. “Daar komt een smalle geul die als zomerbed functioneert om bij zeer lage debieten toch in genoeg stroming en zuurstof te voorzien. De bestaande breedte van de waterloop blijft gelijk”, zegt projectverantwoordelijke Bianca Veraart. “In de smalle meanderende zomerbedding zorgen dood hout en takken voor meer structuur, maar ook voor extra schuilgelegenheid voor vissen.” In de rivier komen de kleine modderkruiper en ook de rivierdonderpad voor.

“Een private eigenaar heeft ook een perceel ter beschikking gesteld voor een natuurvriendelijke overstroombare oever die geschikt is voor zowel natte als droge omstandigheden”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). “In deze oever zorgt een diepere paaiplaats ervoor dat ook bij lage debieten een zeker waterpeil beschikbaar blijft.” (bvdl)

Nu in het nieuws

Sportnieuws uit Kasterlee