Proces Reuzegom start meteen met procedurekwestie, moeder Sanda Dia voor het eerst aanwezig

Bij de start van het proces rond de dood van Sanda Dia (20) na een fatale studentendoop heeft de advocaat van een Reuzegommer zich vragen gesteld bij de mogelijke banden tussen een van de bijzitters en de KU Leuven. De rechtbank ging in beraad, maar sprak zich later niet verder uit over de kwestie. Op 12 oktober gaat het proces verder.

Over de inhoud van de zaak gaat het vrijdag nog niet. Het gaat om een agendazitting, waarbij conclusietermijnen en uiteindelijk een pleitdatum zullen worden vastgelegd. Vrijdag is wel de eerste echte confrontatie tussen de Reuzegommers en de familie en nabestaanden van de overleden Sanda Dia. Twee Reuzegommers, ‘Rustdag’ en ‘Igean’ zijn vrijdag aanwezig in de rechtbank.

De leden van de studentenclub Reuzegom staan terecht voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van giftige of schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van giftige stoffen met een arbeidsonbekwaamheid tot gevolg, schuldig verzuim en daarnaast inbreuken, verspreid over drie tenlasteleggingen, op de dierenwelzijnswet. Zo staat ook GAIA aan de zijde van de burgerlijke partijen. Er is onder meer een muis in een blender beland voor het maken van een schachtenpap. Vrijdag raakte ook bekend dat de UAntwerpen zich burgerlijke partij stelt in het proces.

LEES OOK. Moeder Sanda Dia treedt op voorgrond na drie jaar rouwen in stilte: “Hoe komt dat elke vorm van menselijkheid ontbreekt?”

Banden met KU Leuven

Tijdens de zitting vroeg Louis De Groote, advocaat van preses ‘Zaadje’, het woord. Hij wou verduidelijking van de rechtbank of één van de betrokken bijzitters verbonden is aan de KULeuven. Wat, volgens De Groote, een probleem kan zijn vermits zijn cliënt door de KULeuven tweemaal tuchtrechtelijk geschorst is. Meester De Groote twijfelt dus of er sprake is van ‘objectieve schijn van partijdigheid’, zoals dat juridisch heet.

Het ging over Ann Bailleux, een van de twee bijzitters. Zij is als vrijwillig medewerker verbonden aan het Instituut voor Strafrecht van de KU Leuven. Op de website van de KU Leuven valt te lezen dat Bailleux tussen 2010 en 2017 voltijds als assistent verbonden was aan het Instituut.

“De indruk wordt gewekt dat men niet in alle onpartijdigheid en onafhankelijkheid kan zetelen. Iedereen die werkzaam is aan de KU Leuven heeft, volgens het personeelsreglement, de verplichting om te allen tijde de belangen van de KU Leuven zo goed als mogelijk na te streven”, zei meester De Groote. “Zoals u weet is de KU Leuven een rechtstreeks verbonden partij en heeft zij ook verschillende malen stelling ingenomen. Dat leidt tot de conclusie, in acht genomen dat wij ook twee tuchtprocedures doorlopen hebben, dat een eventuele uitspraak die in tegenstrijd zou zijn met die tuchtuitspraak de KU leuven niet ten goede zou komen. Vandaar dat we in alle openheid deze vraag hebben gesteld.”

“Ik denk dat het aan iedereen die betrokken partij is om een beetje aan introspectie te doen, want ik denk dat dit probleem mijn probleem overstijgt. Het is een probleem van alle procespartijen en ook van de geloofwaardigheid van justitie die hier een klein beetje op het spel lijkt te staan.”

De zitting werd een uur lang geschorst om over dit probleem te buigen. Maar toen de zitting hervat werd, werd er niets gezegd over bijzitter Bailleux. De rechtbank beslist dus niet verder in te gaan op de vraag.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  rr

Medische rapporten

De advocaat van Reuzegom-lid ‘Wally’, dooppeter van Sanda destijds, geeft aan dat hij getuigen wil oproepen, met name de experten die de medische rapporten hebben uitgeplozen. Eerder hadden enkele Reuzegommers de medische rapporten al in twijfel getrokken. Er werd toen geoordeeld door het college van deskundigen dat er op de bewuste avond “adequaat” gehandeld werd op de spoeddienst. Het Limburgse gerecht zag dan ook geen concrete aanwijzigingen om de spoedarts te vervolgen. Daarnaast had het openbaar ministerie ook voorstellen gedaan om de politie de technische kant van het dossier te laten voorstellen.

De rechtbank ging vrijdag uiteindelijk niet in op het voorstel van het openbaar minister om de politie te horen over de technische kant van het onderzoek. Het college van deskundigen zou wel gehoord worden. Dat zal op 12 oktober plaatsvinden.

De beklaagden riskeren celstraffen tot vijftien jaar. Het proces start inhoudelijk op 22 april 2022.

(phu, sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten