Coronadruk op ziekenhuizen neemt weer wat af

Het aantal besmettingen neemt heel lichtjes toe, maar de druk op de ziekenhuizen is wel sterk gedaald. 

Het aantal besmettingen neemt heel lichtjes toe, maar de druk op de ziekenhuizen is wel sterk gedaald. © ROBIN UTRECHT

Kempen -

Het aantal nieuwe coronabesmettingen kabbelt in de Kempen lichtjes omhoog, maar de druk op de Kempense ziekenhuizen is met amper zes coronapatiënten in vier hospitalen gelukkig eerder aan de lage kant.

Hans Otten

De voorbije zeven dagen kwamen er in de 27 Kempense gemeentes gemiddeld 37 nieuwe coronabesmettingen per dag bij. Dat is ietsje meer dan de 34 van de week voordien, maar in vergelijking met de dertig van twee weken geleden gaat het toch bijna om een toename met een kwart. Het groeicijfer kabbelt, maar het kabbelt wel weer stilletjes omhoog. In achttien gemeentes stijgt het wekelijkse aantal besmettingen weer, zij het eerder miniem.

Met 49 besmettingen telde Turnhout de voorbije week de meeste positieve testen, gevolgd door Mol (+38), Balen (+22), Geel (+18), Beerse en Meerhout (elk +12). In die twee laatste genoemde gemeentes manifesteert de groei zich tijdens de laatste twee dagen. In de verschillende gemeentes blijken besmettingen bij (kleine) kinderen in scholen voor een flink stuk verantwoordelijk te zijn voor de groei.

Uiterst gunstig

Daar staat tegenover dat het Ziekenhuisnetwerk Kempen kan spreken van een “bijzonder laag aantal coronapatiënten, zodat de situatie in de Kempense ziekenhuizen voorlopig uiterst gunstig is”. Het maakt het voor het zorgpersoneel mogelijk stilaan de normale werking van voor de coronacrisis te hervatten.

De vaccinatiegraad bij de Kempense zestigplussers ligt rond de 96%. Bij de andere ‘volwassen’ leeftijdscategorieën gaat het van 87% tot 94%. Zelfs bij de 12- tot 17-jarigen heeft 85% van de tieners al twee vaccins gekregen. De Kempense vaccinatiecentra bouwen hun activiteiten nu helemaal af. Daarom dringen ze bij de overheid aan om snel duidelijkheid te verschaffen over welke bevolkingsgroepen alsnog een derde vaccin moeten krijgen, zodat ze daarmee in hun planning rekening kunnen houden.

Nu in het nieuws