Van enorme maan tot brandende toren: Lichtfestival is terug met populaire én nieuwe kunstwerken

Wie heeft er géén foto bij de maan? 

Wie heeft er géén foto bij de maan? ©  Stad Gent

Gent -

Het Lichtfestival kan doorgaan van 10 tot en met 14 november en viert dan haar vijfde verjaardag. Speciaal voor de jubileumeditie komen oude bekenden zoals de maan en de brand in de Belforttoren terug. Op het langere parcours zal ook heel wat werk van Gentse kunstenaars te zien zijn.

Fien Lakiere

De vijfde editie van het Lichtfestival zou normaal gezien vorig jaar plaatsvinden, maar werd uitgesteld omwille van corona. Dit najaar kan het gratis festival nu toch doorgaan, van 10 tot en met 14 november. Verspreid over de hele stad van in het centrum tot aan de Lievekaai en de Ham, zullen bezoekers 32 lichtkunstwerken kunnen bewonderen.

Voor de vijfde verjaardag worden populaire kunstwerken uit de vier vorige edities teruggehaald, waaronder de grote maan die boven de Kalandeberg hing. Dit jaar zal het kunstwerk te bewonderen zijn aan de Korenlei. ‘The big fire of Ghent that never happened’, zal deze keer niet de Belforttoren in lichterlaaie zetten, maar de toren van de Sint-Niklaaskerk.

Dit jaar zal niet het Belfort, maar de Sint-Niklaaskerk branden. 

Dit jaar zal niet het Belfort, maar de Sint-Niklaaskerk branden. ©  Stad Gent

Gents kantje

Onder de kunstenaars zitten een groot aantal Gentenaars en studenten van het KASK en de Luca School of Arts, maar ook opnieuw verschillende internationale namen. Speciaal dit jaar is de samenwerking met organisaties en buurtbewoners. Het kunstwerk ‘Lockdown lights’ bestaat bijvoorbeeld uit 500 verschillende lampen waar Gentenaars zelf hun ding mee hebben gedaan, van de Buffalo kleuren tot een Gents draakje en een Pierke Pierlala-figuur.

De Stad gaf al een voorsmaakje tijdens de voorstelling van het programma. 

De Stad gaf al een voorsmaakje tijdens de voorstelling van het programma. ©  fvv

In het Coyendanspark zullen inwoners uit de wijk zelf schitteren in het werk ‘Gentse gezichten’, waar levensgrote portretten geprojecteerd worden op de bomen. In de Sint-Jacobsnieuwstraat maken Gentenaars deel uit van levende schilderijen. Ook bestaande graffitimurals worden opgenomen in een kunstwerk.

Langer parcours

“ Eindelijk licht in de duisternis”, zegt schepen van Feesten en Evenementen Annelies Storms (Vooruit). “We hebben hard gewerkt om er een topeditie van te maken. Na eerder uitstel en twee afgelaste Gentse Feesten heeft iedereen er geweldig veel goesting in. Ik voorspel ook veel ‘oohs’ en ‘aahs’ in het publiek.”

Het parcours loopt over 7,2 kilometer en is langer dan anders om bezoekers zo veel mogelijk te kunnen spreiden. De wandeling heeft geen vast begin- en eindpunt en het parcours wordt niet afgesloten, maar je moet wel de juiste richting volgen. Omdat alles in openlucht plaatsvindt, zijn er voorlopig geen extra coronamaatregelen. In theorie zouden er dus evenveel bezoekers kunnen zijn als andere jaren, en in 2018 waren dat er nog 835.000.

Info: www.lichtfestival.stad.gent. De organisatie is ook nog op zoek naar vrijwilligers om alles in goede banen te leiden.

Annelies Storms en burgemeester De Clercq met een aantal van de kunstenaars die de straten van Gent zullen kleuren met hun werk.  

Annelies Storms en burgemeester De Clercq met een aantal van de kunstenaars die de straten van Gent zullen kleuren met hun werk.  ©  fvv

Het parcours loopt van in het centrum naar de Ham en de Lievekaai. 

Het parcours loopt van in het centrum naar de Ham en de Lievekaai. ©  Stad Gent

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent