Negen mannen in Eindhoven opgepakt voor voorbereiden van terroristisch misdrijf

 
Bron: BELGA

De Nederlandse politie heeft donderdag in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van IS (Islamitische Staat), zo meldt het openbaar ministerie (OM) vrijdag.

De verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, een van hen is geboren in Afghanistan. Zij worden ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft de politie een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de rechtmatigheid van hun aanhouding getoetst. Volgende week woensdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) die zal beslissen over hun voorarrest, zegt een rechtbankwoordvoerder. De verdachten mogen ondertussen alleen contact hebben met hun advocaat.

Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket en begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Een woordvoerder van het OM laat weten dat de AIVD de politie in juli inlichtte over de verdachten.

Over wat de mannen van plan waren, kan de OM-woordvoerder nog niets kwijt. “Het opsporingsverzoek is erop gericht zicht te verkrijgen op de mogelijke plannen en bedoelingen van de verdachten.”

Nu in het nieuws