“Oekraïne waarschuwde Europa al maanden vóór MH17-ramp voor onveilig luchtruim”

 

 ©  REUTERS

Enkele maanden voor de ramp met vlucht MH17 heeft Oekraïne andere Europese landen en luchtvaartorganisatie Eurocontrol gewaarschuwd dat het de veiligheid in het eigen luchtruim niet kon garanderen vanwege Russische agressie. Ondanks de waarschuwing bleef het luchtruim open, anders zou vliegverkeer op de belangrijke route richting Azië om moeten vliegen. Dat meldt het Nederlandse RTL Nieuws op basis van een tot nu toe geheim gehouden verslag uit mei 2014 van een vergadering van luchtvaartorganisatie ECAC.

Laurence TorckBron: BELGA

De Oekraïners hadden aangegeven dat de territoriale integriteit van het land “op vele momenten en op vele wijzen aangetast” was door Russische acties. “De luchtvaartveiligheid kan daarmee momenteel niet worden gegarandeerd door de Oekraïense autoriteiten”, waarschuwde een hoge Nederlandse ambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het nu vrijgegeven gedeelte van het verslag. Hij was namens het ministerie aanwezig bij een vergadering van de ECAC. Dat staat voor European Civil Aviation Conference en het is de Europese organisatie voor samenwerking op het gebied van luchtvaart. Er zijn 44 Europese landen lid van.

LEES OOK. Nabestaande MH17-crash deelt laatste berichtjes met zoon en zijn vriendin: “En toen kwam die fatale dag”

Een deel van zijn aantekeningen is ruim zeven jaar na de ramp met MH17 openbaar gemaakt na een rechtszaak van RTL Nieuws op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïne, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder hen bijna 200 Nederlanders en ook enkele Belgen.

LEES OOK. Vanessa verloor ouders bij vliegramp MH17: “Jullie scheurden mijn familie uit elkaar, op afgrijselijke manier”

LEES OOK

Nu in het nieuws