Topvrouw Huawei bedankt Peking bij terugkeer naar China na deal

Meng Wanzhou, de financieel topvrouw van het Chinese telecomconcern Huawei ©  AFP

Meng Wanzhou, de financieel topvrouw van het Chinese telecomconcern Huawei, is opgelucht dat ze weer naar China kan en Canada kan verlaten nadat ze daar drie jaar vast had gezeten omdat de VS om haar uitlevering vroegen. Ze sloot een deal met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Bron: BELGA

Meng, dochter van de oprichter van Huawei, werd in 2018 opgepakt in Canada. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.

In afwachting van een eventuele uitlevering aan de VS moest Meng in de Canadese stad Vancouver blijven.  Nu heeft ze een deal gesloten met de Amerikanen die een einde maakt aan de aanklachten over fraude en samenzwering. Zolang Meng de voorwaarden van de deal niet schendt, zal ze niet worden vervolgd.

“Het is pikdonker buiten. Ik ben in de lucht boven de Noordpool en vlieg naar huis,” schreef Meng op WeChat, een Chinees socialmediaplatform. “Ik zal snel terugkeren naar de omhelzing van het moederland.”

LEES OOK. Hoorzittingen voor uitlevering van financieel directrice Huawei afgelopen

Druk op verhoudingen China en VS

Ze bedankte Peking uitvoerig. “Onder leiding van de Communistische Partij van China wordt mijn moederland van dag tot dag sterker en welvarender. Zonder een sterk moederland zou ik vandaag mijn vrijheid niet hebben”, klonk het.

“We kijken uit naar de veilige thuiskomst van Meng zodat ze herenigd kan worden met haar familie”, verklaarde Huawei in een statement.

Volgens Peking is Mengs zaak politiek gemotiveerd. “De zogenaamde beschuldiging van fraude aan het adres van Meng Wangzhou is volledig uit de lucht gegrepen”, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag aan staatszender CCTV.

De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na de aanhouding zette China twee Canadezen vast. De zakenman Michael Spavor en zijn landgenoot Michael Kovrig zijn ondertussen vrijgelaten en zijn onderweg naar Canada, liet premier Justin Trudeau vrijdagavond weten. 

LEES OOK. Twee Canadezen na drie jaar vrijgelaten in China (+)

Opluchting

De vervolging van de ‘twee Michaels’ leidde in Canada tot grote verontwaardiging. Een Canadees initiatief tegen het vastzetten van buitenlandse burgers om diplomatieke druk uit te oefenen, kreeg in februari de steun van tientallen andere landen. China heeft steeds tegengesproken dat er een verband was tussen de arrestatie van de mannen en die van de Huawei-bestuurder.

“Er zal in de komende dagen en weken nog tijd zijn voor reflectie en analyses”, zei Trudeau in Ottawa tegen de pers. “Feit is dat Canadezen enorm blij zullen zijn dat op dit moment, op deze vrijdagavond, Michael Kovrig en Michael Spavor op het vliegtuig zitten en naar huis komen.”

Ook de Verenigde Staten hebben verheugd gereageerd op de vrijlating van het duo. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een korte verklaring dat zijn regering het Chinese besluit toejuicht om de twee Canadezen te laten gaan na “ruim 2,5 jaar arbitraire detentie”.

Aangeboden door onze partners