Ontroostbare Marianne Vos in tranen na gemiste wereldtitel, Annemiek van Vleuten vernietigend over tactiek bij Oranje

 

 ©  rr

Geen vierde wereldtitel voor Marianne Vos. De Nederlandse leek voor de sprint in polepositie te zitten, maar werd uiteindelijk nog met een fiets verschil geklopt door de Italiaanse Elisa Balsamo. En daar was Vos kapot van. Na de finish huilde ze tranen met tuiten.

Maarten Vanhoof

LEES OOK. Italiaanse Elisa Balsamo is de nieuwe wereldkampioene, Marianne Vos komt deze keer nèt tekort

“Balsamo was heel sterk”, vertelde Marianne Vos na afloop. “Ik zat nochtans goed. Achteraf kan je duizend keer opnieuw kijken en denken had ik dit maar gedaan. Ik kwam er wel naast maar ik maakte niet genoeg snelheid.”

Na afloop had Ellen van Dijk kritiek dat de Nederlandse dames niet genoeg samengewerkt zouden hebben en Vos zo niet goed naar de sprint werd gebracht. “Dat had misschien beter gekund”, zei Vos daarover. “Maar op het moment dat ik daar aansloot, zat ik wel goed. Het was niet zo’n grote fout, denk ik.”

Vos werd al drie keer wereldkampioen, maar pakte daarnaast à la Wout van Aert ook al heel wat zilver. Net daarom kwamen er tranen aan te pas bij de 34-jarige Nederlandse. “Het is zuur als je er zo dicht bij bent. Aan de andere kant is het ook heel mooi, maar nu is het even lastig om dit te verwerken.”

 

 ©  AFP

Annemiek van Vleuten vernietigend over tactiek

“Vanaf het Flandrien-circuit zouden we het hard maken”, vertelde een duidelijk ontgoochelde Annemiek van Vleuten aan het Nederlandse ‘In het Wiel’. “Maar ik heb toch een beetje het gevoel dat ik de enige was die dat deed... Hoe dat kan? Ik denk dat je dat aan de anderen moet vragen.”

Op de vraag of ze pissig was, zweeg ze veelbetekenend om dan diplomatisch te antwoorden: “We zullen het alleszins moeten evolueren. Ook op het circuit in Leuven zouden we de koers hard blijven maken en dat hebben we ook gedaan, alleen hadden de demarrages elkaar mogen blijven opvolgen. Iederéén had het moeten blijven doen, behalve Marianne waar we voor zouden gaan in de sprint. Toen Garcia weg was, keek iedereen naar elkaar en ben ik maar op kop beginnen rijden om toch met een Nederlandse regenboogtrui naar huis te kunnen gaan. Dat was mijn taak niet, maar ik nam het op mij. Hoe het komt dat het opnieuw misliep na de Spelen? Ik denk niet dat je dat aan mij moet vragen, we gaan dit alleszins evalueren. Ik heb met Marianne te doen, het had beter gekund en gemoeten!”

Bij Wielerflits klonk het zowaar nog harder: “Voor Marianne schaam ik me de ogen uit mijn kop”, aldus nog Van Vleuten. “Als je de sprint terugkijkt…. dat moet beter. Als ze daardoor tweede wordt, is dat echt superzonde. Het was niet aan Ellen en mij om nog de lead-out te doen. De andere meiden die er nog zaten mogen zich dat aanrekenen.”

 

 ©  AP

Chantal van den broek-Blaak: “We waren geen echt team”

“We waren geen echt team”, vatte Chantal van den broek-Blaak het samen bij de NOS. “ Ik vond dat het niet ging zoals het had moeten gaan, want iedereen reed voor zich. We hadden meer gegroepeerd moeten rijden. Ik denk dat we elkaar allemaal graag wilden helpen, maar ik heb nooit een opeenvolging aan demarrages gezien en ook niet dat we achter demarrages aanreden.”

 

 ©  AP

Anna van der Breggen: “Het voelde als twee ererondjes: zo veel volk en enthousiasme”

Meervoudige wereldkampioene Anna van der Breggen reed haar allerlaatste koers. Zij reed ‘in dienst van’ en bleef dus met lege handen achter, maar al bij al bleef ze positief:

“Eigenlijk was het wel genieten”, klonk het. “Ik heb afgezien in het begin en daarna gewoon mijn best gedaan, maar op het einde was het helemaal op. Op de lokale ronde in Leuven voelde het als twee ererondjes: zo veel volk en enthousiasme. Vanaf de kant, maar ook in het peloton. Ze wisten allemaal dat het mijn laatste wedstrijd was, dus ik heb veel bedankjes gekregen in het peloton. Dit was wel een moment waar ik naartoe leefde, vanaf nu hoef ik me niet druk meer te maken of het minder gaat of ik nog moet trainen. Dat is een lekker gevoel, al was het nog lekkerder geweest met een wereldtitel Marianne. We mochten voor onszelf rijden tot de top van de laatste keer Wijnpers. Als het daar nog bij elkaar zou zijn, was het voor de sprint van Vos. Nu ja: jammer, maar de Italiaanse won verdiend. Al heb ik zelf geen koers gezien, want ik was andere dingen aan het doen. (lacht) Ik gok op Van Aert voor morgen, het is een parcours voor hem.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws