Taliban zullen naar verwachting niet spreken voor VN ondanks verzoek

De taliban in het presidentiële paleis nadat ze Kaboel binnengevallen waren midden augustus 

De taliban in het presidentiële paleis nadat ze Kaboel binnengevallen waren midden augustus ©  AP

De radicaal-islamistische taliban zullen ondanks hun verzoek waarschijnlijk niet aanwezig zijn bij het algemeen debat van de Algemene Vergadering van de VN. De vertegenwoordiger die maandag officieel het woord mag voeren namens het land is de huidige ambassadeur bij de VN, Ghulam Isaczai, meldt VN-woordvoerder Stephane Dujarric.

Bron: BELGA

In een brief aan de VN had het ministerie van Buitenlandse Zaken van het “Islamitisch Emiraat Afghanistan” gevraagd om deel te mogen nemen aan de 76ste Algemene Vergadering nadat de taliban de macht hebben overgenomen in het land.

De beslissing ligt nu bij de accreditatiecommissie van de VN. Tot nu toe is er nog geen vergadering van de commissie geweest, en daarom behoudt de huidige ambassadeur van Afghanistan zijn post, althans voorlopig. 

LEES OOK.De Croo roept tijdens VN-vergadering op om in actie te schieten voor het klimaat: “Ons land was in shock na overstromingen”

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van negen lidstaten - de VS, Rusland, China, Zweden, Namibië, de Bahama’s, Bhutan, Sierra Leone en Chili - en beslist welke vertegenwoordigers en dus welke leiders van staten bij de Verenigde Naties worden erkend. In de praktijk wordt het comité gedomineerd door Washington, Moskou en Peking.

De taliban hebben half augustus de macht in Afghanistan overgenomen. De vorige president Ashraf Ghani was het land al eerder ontvlucht. Duitsland, de VS en andere westerse landen voeren besprekingen met hen, maar erkennen hen niet als een legitieme regering.

LEES OOK

Nu in het nieuws