Taliban roepen op internationale lijnvluchten naar Afghanistan te hervatten

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De taliban, die midden augustus de macht overnamen in Afghanistan, hebben internationale luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om hun vluchten van en naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel te hervatten. Alle technische problemen zijn opgelost en de luchthaven is volledig operationeel, zo schreef Abdul Qahar Balkhi, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zondag op de microblogsite Twitter.

LEES OOK. Taliban hangen lichamen op van kidnappers in verschillende delen van stad

Tijdens de machtsgreep van de taliban werden alle commerciële vluchten van en naar Afghanistan stopgezet. De luchthaven van Kaboel werd door westerse landen gebruikt om met militaire toestellen ongeveer 120.000 mensen te evacueren. Het Amerikaanse leger beschadigde militaire en commerciële vliegtuigen, en ook het radarsysteem van het vliegveld, alvorens het land te verlaten.

De luchthaven kon nadien met de hulp van technische teams uit Qatar en Turkije worden hersteld, en op 13 september landde een eerste internationale vlucht in Kaboel. Maar het internationale vliegverkeer komt maar mondjesmaat op gang. Maatschappijen als Pakistan International Airlines en het Afghaanse Kam Air hebben slechts een beperkt aantal vluchten uitgevoerd.

Gestrand in buitenland

Volgens de taliban zijn door het beperkte aantal internationale vluchten veel Afghanen gestrand in het buitenland. “Zij kunnen niet meer terugkeren naar hun thuisland”, aldus een verklaring van hun ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie spreekt de hoop uit snel weer meer lijnvluchten te kunnen verwelkomen. “De luchthaven is volledig operationeel voor binnen- en buitenlandse vluchten”, zo staat in de verklaring. “Het IEA (Islamitisch Emiraat Afghanistan) biedt zijn volledige samenwerking met de luchtvaartmaatschappijen en het verwacht dat alle maatschappijen en landen die voordien naar Kaboel vlogen, hun vluchten zoals voorheen zullen hervatten.”

LEES OOK

Nu in het nieuws