VDAB-werknemers leggen halve dag werk neer

Themabeeld 

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Maandag leggen de medewerkers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB in de voormiddag het werk neer. De staking, die uitgaat van een gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, ACV Openbare Diensten en VSOA, is een signaal aan de directie en de Vlaamse regering, omdat het personeel van de VDAB ongerust is over de plannen om de organisatie te moderniseren.

jvhBron: BELGA

Bij de VDAB dienen in het kader van de besparingsplannen van de Vlaamse overheid 419 banen te verdwijnen tegen 2024. Tegelijkertijd krijgen de werknemers er extra taken bij. De vakbonden klagen onder meer ook aan dat de schoonmaak en catering zouden worden uitbesteed, dat er geen thuiswerkvergoeding is, dat het aantal werklocaties wordt afgebouwd en dat helpdeskmedewerkers 15 procent van hun arbeidsduurverminderingsdagen zouden verliezen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, ACV Openbare Diensten en VSOA heeft de directie maandagochtend alvast een bundel met de bezorgdheden van het personeel overhandigd. De vakbonden zijn onder meer bezorgd over de inkrimping van het personeelsbestand, de uitbesteding van de schoonmaak en het schrappen van 15 procent van de arbeidsduurvermindering voor de helpdeskmedewerkers. De staking en het overhandigen van hun grieven, moet gezien worden als een signaal klinkt het bij de vakbonden, die de directie de hand reikten. “Samen moeten we werken aan concrete oplossingen met wederzijdse toezeggingen”, aldus de vakbonden.

Gedelegeerd bestuurder Wim Adriaens nam de bundel in ontvangst en gaf aan het signaal van de vakbonden duidelijk te hebben gehoord en de uitgestoken hand te willen aannemen. “Ons doel is hetzelfde: zo veel mogelijk mensen kwaliteitsvolle dienstverlening geven”, klonk het.

Door de staking zal de dienstverlening verstoord zijn. Volgens de vakbonden werd de staking goed opgevolgd. Hoe groot de impact precies zal zijn, is nog onduidelijk. Concrete cijfers zouden er pas later op de dag zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten