500 kg cocaïne gevonden tussen printpapier in Gentse haven: “Straatwaarde van 25 miljoen euro”

Patrick Willocx van de federale politie bij de vangst 

Patrick Willocx van de federale politie bij de vangst ©  Stef Van Overstraeten

Gent -

De Federale Politie ontdekte vorige week 500 kg cocaïne in de Gentse haven. De drugs werd aangetroffen bij een gerichte controle van een Braziliaanse fruitsapboot afkomstig uit Santos.

Arnout Cogen

Naast fruitsap vervoerde het schip ook containers met printpapier. In die containers ontdekte de politie 50 dozen met telkens 10 pakketten cocaïne. Alles samen heeft de drugs een totale straatwaarde van zo’n 25 miljoen euro.

Voor de controle bundelden de Federale gerechtelijke politie, de Belgische en Nederlandse Douane en de Scheepsvaartpolitie de krachten. Het schip werd van top tot teen onderzocht. Duikers onderzochten de buitenkant van het schip en met behulp van een drugshond en de civiele bescherming werd de lading gecontroleerd.

Bulkschepen zoals fruitsaptankers zijn populair bij smokkelaars. Eerder dit jaar vond de politie al eens 216 kilogram op zo’n schip in de Gentse haven. De drugs zat verstopt in een waterdichte verpakking onder de waterlijn, aan de buitenkant van het schip. Peanuts tegenover vangsten in Antwerpen maar het was de grootste drugsvangst van 2020 in de Gentse haven. (lees verder onder foto)

 

 ©  Stef Van Overstraeten

“Antwerpen is een containerhaven, in Gent worden meer goederen in bulk aangevoerd, zoals fruitsap en steenkool”, vertelde drugsrechercheur Evert van de federale gerechtelijke politie (FGP) afgelopen zomer aan De Gentenaar. “Een container kan makkelijk in een eigen loods met drugs gevuld worden. Bij bijvoorbeeld een kolenlading moet je al op het schip zelf geraken en de drugs nadien van het schip krijgen.”

De Gentse haven is volgens de scheepvaartpolitie aantrekkelijk voor smokkelaars omdat ze opener is dan die van Antwerpen. “En ook de commerciële samensmelting van de havens van Gent en Vlissingen/Terneuzen tot North Sea Port heeft de haven aantrekkelijker gemaakt voor drugsbendes”, vertelde Patrick Willocx van de Oost-Vlaamse federale gerechtelijke politie eerder.

Nu in het nieuws