Lang coalitieoverleg in Duitsland kan bondskanselier Merkel record opleveren

Angela Merkel 

Angela Merkel ©  Michael Kappeler/dpa

De uitslag van de Duitse parlementsverkiezingen heeft de kans vergroot dat Angela Merkel zich straks alsnog de langstzittende bondskanselier sinds de Tweede Wereldoorlog kan noemen. De 67-jarige politica wil geen nieuwe ambtstermijn, maar blijft nog even aan tot een nieuwe regering kan worden gevormd.

jvhBron: BELGA

Merkel moet tot medio december aanblijven om de titel over te nemen van haar partijgenoot Helmut Kohl. Die was volgens Duitse media 5.869 dagen aan de macht in de jaren tachtig en negentig. Merkel stak in 2019 Konrad Adenauer al voorbij. Die regeerde na de Tweede Wereldoorlog 5.143 dagen als eerste bondskanselier.

LEES OOK. “Een historische catastrofe”: Duitse christendemocraten behalen slechtste resultaat ooit zonder Angela Merkel (+)

Het werd eerder nog onwaarschijnlijk geacht dat Merkel het record van Kohl zou evenaren, omdat ze na zestien jaar aan de macht en vier ambtstermijnen niet nog een keer bondskanselier wilde worden. Inmiddels wordt rekening gehouden met slepende onderhandelingen over wie de volgende regering gaan vormen. Die kunnen maanden duren.

LEES OOK

Nu in het nieuws