SPD-kandidaat Olaf Scholz vindt dat CDU voor oppositie moet kiezen

Olaf Scholz 

Olaf Scholz ©  AFP

De sociaaldemocratische kanselierskandidaat Olaf Scholz vindt dat de christendemocratische partij van zijn uitdager Armin Laschet in de oppositie moet gaan. Dat heeft hij maandag gezegd in het hoofdkwartier van de SPD. “De CDU en (haar Beierse zusterpartij, red.) CSU hebben niet alleen stemmen verloren, maar ze hebben van de burgers ook de boodschap gekregen dat ze niet meer in de regering moeten zitten”, aldus Scholz.

jvhBron: BELGA

De SPD won zondag nipt de parlementsverkiezingen in Duitsland, met 25,7 procent van de stemmen. De CDU/CSU van Laschet en afscheidnemend kanselier Angela Merkel haalde 24,1 procent, een historisch dieptepunt voor de partij. Toch eiste Laschet ook het kanselierschap op.

LEES OOK. SPD wint Duitse parlementsverkiezingen, CDU/CSU op historisch dieptepunt

Volgens Scholz hebben de Duitse kiezers de SPD, de Groenen en de liberale FDP een “zichtbaar mandaat” gegeven om een regeringscoalitie te vormen. “Drie partijen zijn er op vooruitgegaan, daarom is dit het zichtbare mandaat dat de kiezers hebben geformuleerd”, aldus de uittredende minister van Financiën.

Verkeerslichtcoalitie?

Scholz vindt dat de drie partijen die een zogenaamde “Ampelkoalition” of “verkeerslichtcoalitie” zouden vormen (rood van SPD, Groen en geel van FDP), inhoudelijk voldoende overlappen om een regering te vormen. Hij pleit voor “pragmatisme en kalmte” bij eventuele coalitieonderhandelingen.

LEES OOK. “Een historische catastrofe”: Duitse christendemocraten behalen slechtste resultaat ooit zonder Angela Merkel (+)

De Groenen (14,8 procent) en de FDP (11,5 procent) werden de derde en de vierde partij bij de parlementsverkiezingen. Zij zijn nodig om een coalitie te vormen en kunnen de sleutel in handen hebben van wie de volgende kanselier wordt. De Groenen en FDP kunnen dus de rol van “kingmakers” spelen.

Dat de partijen samen in een regering stappen, is niet evident omdat ze ideologisch ver uit mekaar liggen. FDP-voorzitter Christian Lindner opperde zondagavond om eerst onderling te overleggen alvorens in gesprek te gaan met SPD of CDU/CSU.

LEES OOK

Nu in het nieuws